Γ. Πεταλωτής: Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης

«Καθαρά υποστηρικτικού χαρακτήρα» η συμμετοχή της Ελλάδας
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 17:56

«Εχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες», σχολίασε ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

A- A A+

«Δεν τασσόμεθα σε καμία συμμαχία κατά της Λιβύης» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση έχει καθαρά υποστηρικτικό χαρακτήρα.

«Εχουμε συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις, ενώ η εμπλοκή μας έχει συγκεκριμένα όρια και άξονες», σχολίασε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής, επαναλαμβάνοντας το σεβασμό της κυβέρνησης στο ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους εκπροσωπείται και συμμετέχει.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται το ενδεχόμενο αντιποίνων και ότι στον τομέα αυτό υπάρχει πλήρης διασφάλιση, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την ύπαρξη σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» στη Λιβύη, μετά και την έκτακτη σύσκεψη του Σαββάτου στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καθορίσουμε εμείς το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη. «Αυτό που θέλουμε είναι να εφαρμοστεί το ψήφισμα 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν συνιστά εμπλοκή στην πολιτική κατάσταση στη Λιβύη», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρήση βίας και οι δολοφονίες αμάχων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε στη Λιβύη είναι το δικαίωμά της μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που θα επιλέξει ο λιβυκός λαός, να πάρει αποφάσεις για την ίδια του τη χώρα», συμπλήρωσε, ενώ κληθείς να απαντήσει στο αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί, ή διαφωνεί, με τους βομβαρδισμούς, σημείωσε ότι έχει ξεκαθαριστεί ο χαρακτήρας της συμμετοχής του ελληνικού κράτους.

Στο ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη της Βουλής πριν την εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου πρόβαλε τη θέση της Ελλάδας σύνοδο των Παρισίων, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ θετικό ότι ενημερώνει αύριο την Βουλή. Είναι ξεκάθαρο, όπως εξήγησε, ότι «η αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης έπρεπε να είναι άμεση και μάλιστα όταν δεν υπάρχει εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή