«Αγώνας δρόμου» για τους αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 10:16
UPD:11:26

Επαναλαμβάνονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και των συστημάτων ψύξης στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

A- A A+

Επαναλαμβάνονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και των συστημάτων ψύξης στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, την ώρα που απαισιόδοξος για την εξέλιξη της κατάστασης στο εργοστάσιο εμφανίζεται ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου.

Οι εργασίες είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω καπνού που αναδυόταν από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Τepco, τελικά δεν ήταν παρά ατμός που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα συνεργεία των τεχνικών κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του σταθμού, αλλά ακόμη δεν έχουν θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης. Νέες εκπομπές ατμού που διαπιστώθηκαν το πρωί στον αντιδραστήρα 2 δεν θα έχουν συνέπειες στην εργασία των συνεργείων, ανακοίνωσε η Tepco.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γ. Εντάνο, υποστήριξε πως παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της ζώνης εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο σε ακτίνα άνω των 20χλμ. Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή, ωστόσο όπως είπε ο εκπρόσωπος, «προς το παρόν, δεν είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε την περιοχή εκκένωσης».

Ενισχύονται οι έλεγχοι για τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα

REUTERS
Ιαπωνία: Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας

Αυξάνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις ιαπωνικές αρχές, έπειτα από την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τον έλεγχο στα είδη που αλιεύονται κατά μήκος των ακτών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού, γεγονός που έχει κάνει πολλούς εμπειρογνώμονες να εκφράζουν ανησυχίες. Αξιωματούχοι εξάλλου παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO), τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν τη Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.

Στο νερό της θάλασσας τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ωστόσο και αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για ένα χρόνο, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επιπτώσεις, για το λόγο, όπως είπε, έχει ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τους ελέγχους στο νερό της θάλασσας.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό σε οχτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ δικούς της ελέγχους σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η TEPCO.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενεργείας Χιντέο Μοριμότο, υποστήριξε πάντως ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή