Διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τους βομβαρδισμούς

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 14:03
UPD:19:46

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή του το Σαββατοκύριακο ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη, το αίτημα εξετάστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

A- A A+

Διχασμένη παραμένει η διεθνής κοινότητα για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη ενώ σε αδιέξοδο βρίσκεται το ΝΑΤΟ για το θέμα της εμπλοκής του στην στρατιωτική επιχείρηση, με δεδομένη την απαίτηση ομοφωνίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών - μελών στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν μόνο να εμπιστευτούν στο πολεμικό τους ναυτικό την αποστολή του επιβολής του εμπάργκο όπλων με προορισμό της Λιβύη, το οποίο έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ.

Την Πέμπτη συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από σχετικό αίτημα της Λιβύης. Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε με επιστολή του το Σαββατοκύριακο ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη, το αίτημα εξετάστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Ξεκάθαρα αρνητική στάση τηρεί η Τουρκία με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει πως η χώρα του δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα κατά των Λίβυων. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επιχείρηση στη Λιβύη θα έπρεπε να τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

«Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ», παρατήρησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε άλλες δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet, και ξεκαθάρισε: «Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν». Όπως υπογράμμισε, «το πρόβλημα είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μία απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει τη στρατιωτική επιχείρηση».

Κριτική στη γαλλοβρετανική στάση αλλά και στην τακτική που τηρούν οι ΗΠΑ, άσκησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα στρατιωτικά πλήγματα δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο. Όπως είπε, προσδοκία της Αγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, διευκρίνισε, η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ. «Στόχος», διεμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη».

Αμεση κατάπαυση πυρός και πολιτικές διαπραγματεύσεις ζήτησε η Ρωσία, διά του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, στη διάρκεια της συνάντησής του στη Μόσχα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς. «Ζητούμε να γίνουν τα πάντα ώστε να σταματήσει η βία. Είμαστε βέβαιοι ότι ο καλύτερος δρόμος για τη διασφάλιση της ασφάλειας του άμαχου πληθυσμού είναι η άμεση κατάπαυση πυρός και η έναρξη διαλόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι ορισμένοι στη Ρωσία μοιάζουν να πιστεύουν τα «ψέματα», όπως τα χαρακτήρισε, του Μουάμαρ Καντάφι για απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί σ' αυτό και φαίνεται σαν μερικοί άνθρωποι εδώ να θεωρούν αληθινούς τους ισχυρισμούς του Καντάφι για τον αριθμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων, που σε ό,τι με αφορά αποτελούν καθ' ολοκληρίαν ψέματα» σημείωσε. Ανέφερε επίσης πως «η ένταση των σημαντικών στρατιωτικών πληγμάτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή θα μειωθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες» καθώς θα χρειάζονται λιγότερα πλήγματα επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Καντάφι θα έχουν εξαλειφθεί.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απηύθυνε και η Βραζιλία, μία εκ των χωρών που επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Καντάφι. Ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Βραζιλία. «Εκφράζοντας τη λύπη της για την απώλεια ζωών εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να επιτραπεί η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Tη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη καταδίκασε εν νέου η Ινδία, που επίσης απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως διεθνής συνασπισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της βορειοαφρικανικής χώρας. Καμία εξωτερική δύναμη δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτά που συμβαίνουν σε μία χώρα, τόνισε μιλώντας σε βουλευτές ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής και υπουργός Οικονομικών Πρανάμπ Μουκχερτζί. «Κανένας, ούτε δύο χώρες, μπορούν να λάβουν αυτή την απόφαση να αλλάξουν ένα συγκεκριμένο καθεστώς… Το αν το καθεστώς θα αλλάξει ή όχι εξαρτάται από το λαό της συγκεκριμένης χώρας, όχι από κάποια εξωτερική δύναμη», επεσήμαν ο Ινδός υπουργός. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ.Μ Κρίσνα έκανε έκκληση για τον τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων, μία ημέρα αφότου το υπουργείο του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε αποτροπιασμό για τις επιθέσεις.

Από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη όταν οι ΗΠΑ μειώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Κριστίν Φαζ μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε εξάλλου ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη, θα συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση του πυρός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΕΞ: Συνέντευξη Tύπου Δ. Δρούτσα

Συνέντευξη Tύπου Δ. Δρούτσα.

Βομβαρδισμοί στη Ζιντάν - Βίαιες συγκρούσεις στη Γεφρέν

Εν τω μεταξύ, κάτοικος της πόλης Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη, δήλωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό της πόλης αυτής από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα κάτοικοι της περιοχής Γεφρέν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες και σήμερα σε αυτήν την περιοχή μεταξύ των αντικαθεστωτικών που την ελέγχουν και των δυνάμεων του λιβυκού καθεστώτος.

«Αναμέναμε ότι η (διεθνής) συμμαχία θα εμποδίσει τα τάγματα του Καντάφι να προχωρήσουν προς αυτήν την περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών», σημείωσε ο κάτοικος της πόλης και πρόσθεσε ότι «ελλείψει μιας επέμβασης της συμμαχίας, το καθεστώς θέλησε να ξαναπάρει γρήγορα τον έλεγχο της πόλης βομβαρδίζοντας την περιοχή και διαπράττοντας σφαγές κυρίως στη Γεφρέν».

Παράλληλα, ο διοικητής της διεθνούς επιχείρησης, ο Αμερικανός ναύαρχος Σάμιουελ Λόκλιαρ, δήλωσε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί το τέλος των επιθέσεων σε αμάχους παρά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις.

«Θεωρώ ότι παρά τη μέχρι στιγμής επιτυχία μας, ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΟΗΕ και συνεχίζουν να επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό της Λιβύης», δήλωσε ο Λόκλιαρ σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυνάμεις του Καντάφι πρέπει να απομακρυνθούν από την Αντζαμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια.

Ο Λόκλιαρ επεσήμανε εξάλλου ότι συνεργάζεται στενά με τους Βρετανούς και τους Γάλλους αξιωματούχους και ότι στρατιωτικές δυνάμεις από 13 χώρες θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση. Ανάμεσα στα κράτη αυτά είναι και το Κατάρ, πολεμικά αεροσκάφη του οποίου θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στη Λιβύη μέχρι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό ναύαρχο.

Ακόμη, ο Λόκλιαρ υπογράμμισε ότι είναι πλέον απίθανο η πολεμική αεροπορία του Καντάφι να μπορέσει να πλήξει τις επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας καθώς έχει δεχθεί σφοδρά χτυπήματα από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Χτυπήθηκε ναυτική βάση και ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας

Παρά τις διαφωνίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας και το αδιέξοδο στη λήψη απόφασης για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, το σφυροκόπημα της Λιβύης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεχίζεται για τρίτη μέρα.

Όπως ανέφερε Λίβυος αξιωματούχος, οι ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν ζημιές σε ναυτική εγκατάσταση στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας ενώ καταστράφηκαν και αρκετά στρατιωτικά οχήματα.

Δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στην περιοχή και είχε επαφή με Λίβυους αξιωματούχους μετέδωσε ότι είδε στρατιωτικά οχήματα που έφεραν τέσσερις σοβιετικής κατασκευής πυραύλους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Παράλληλα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή