Η οικονομική πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 16:59
UPD:17:12

Τα βασικά σημεία της οικονομικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιαννη.

A- A A+

Τα βασικά σημεία της οικονομικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιαννη.

Πρόκειται για 38 προτάσεις για ένα νέο οικονομικό μοντέλο.

Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, οι προτάσεις αυτές καλύπτουν τέσσερις πυλώνες για τη νέα οικονομική πολιτική και αναφέρονται σε παρεμβάσεις και δράσεις: για τη μείωση των ελλειμμάτων μέσα από τον περιορισμό των δαπανών του σπάταλου ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την προώθηση αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, για τη μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την μείωση της ανεργίας με στόχο να υπάρξουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, καταξίωση για τους νέους ανθρώπους.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τάχθηκε κατά της «οριζόντιας συρρίκνωσης χωρίς διακρίσεις» την οποία, όπως ανέφερε, εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε ότι είναι δέσμια «κρατικίστικης αντίληψης» και πιέζει ασφυκτικά τον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο μόνο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δημοκρατική Συμμαχία: Νέα οικονομική πολιτική

Δημοκρατική Συμμαχία: Νέα οικονομική πολιτική

Τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων όλων των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και του ΟΠΑΠ, για τον οποίο ανέφερε πως είναι μια διεφθαρμένη ιστορία.

Πρότεινε ακόμη:

 Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους, με μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%.

 Ριζική απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών, με κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και γενικότερα κατάργηση όλων των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διατάξεων.

 Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης

 Νομοθετική και, αργότερα, συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

 Πρόσθετος δανεισμός μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών

 Μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του και αυτό προϋποθέτει πλήρες πάγωμα των προσλήψεων για την επόμενη τουλάχιστον πενταετία.

 Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.

 Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

 Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ στο ύψος στο ύψος των 500 ευρώ.

 Θέσπιση «ηλεκτρονικής υπογραφής» και «ηλεκτρονικής ταυτότητας» των επιχειρήσεων.

 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% για να ευνοηθούν οι προσλήψεις.

 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις.

 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της άμεσης φορολογίας κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε εγκληματίες όσους κατά τη διάρκεια της κρίσης έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε πως είναι μείζονος σημασίας η πρότασή της για ψήφιση του σχεδίου ανάταξης της χώρας από 180 βουλευτές.

Επίσης επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν έχει σχέση με το κόμμα που η ίδια υπηρέτησε. Υποστήριξε ότι δείχνει σωρευτικό έλλειμμα ευθύνης όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν το αντιμνημονιακό λάβαρο και έκανε λόγο για άκρατο λαϊκισμό αναφερόμενη στην εξαγγελία της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες, χωρίς θυσίες και σε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε δύο χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή