Ανησυχία λόγω έλλειψης πλήρους ενημέρωσης σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επαναλαμβάνοντας πως η κατάσταση συνολικά παραμένει «πολύ σοβαρή».
Όπως ανέφερε αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ΙΑΕΑ δεν έχει λάβει αξιόπιστη ενημέρωση σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη μονάδα 1.
Πρόσθεσε πως ραδιενέργεια συνεχίζει να εκλύεται από τον πυρηνικό σταθμό αλλά δεν έχει προσδιοριστεί από ποιο ακριβώς σημείο.
Πάντως, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, η ηλεκτρική ενέργεια έχει μερικώς αποκατασταθεί στην αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 3, φέρνοντας τους διαχειριστές ένα βήμα πιο κοντά στην επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης. Πρόκειται για την πρώτη αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα όπου λειτουργεί ο φωτισμός.
Το Φουκουσίμα 1 έχει έξι αντιδραστήρες, η ηλεκτρική τροφοδοσία των οποίων διακόπηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Η λειτουργία των γραμμών του ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες για να τροφοδοτήσουν εκ νέου τους εξοπλισμούς ελέγχου καθυστέρησε, καθώς τα συνεργεία έπρεπε να ελέγχουν τις συσκευές μία προς μία προκειμένου να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα μέρη και να αποφευχθούν τυχόν βραχυκυκλώματα.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γ. Εντάνο, υποστήριξε πως παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της ζώνης εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο σε ακτίνα άνω των 20χλμ.
Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή, ωστόσο όπως είπε ο εκπρόσωπος, «προς το παρόν, δεν είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε την περιοχή εκκένωσης».
Ενισχύονται οι έλεγχοι για τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις ιαπωνικές αρχές, έπειτα από την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τον έλεγχο στα είδη που αλιεύονται κατά μήκος των ακτών τους.
Υπενθυμίζεται ότι στην προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έγιναν ρίψεις με τόνους θαλασσινού νερού, γεγονός που έχει κάνει πολλούς εμπειρογνώμονες να εκφράζουν ανησυχίες. Αξιωματούχοι εξάλλου παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.
Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO), τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν τη Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.
Στο νερό της θάλασσας τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ωστόσο και αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για ένα χρόνο, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επιπτώσεις, για το λόγο, όπως είπε, έχει ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τους ελέγχους στο νερό της θάλασσας.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό σε οχτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ δικούς της ελέγχους σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η TEPCO.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενεργείας Χιντέο Μοριμότο, υποστήριξε πάντως ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ποσοστά ραδιενέργειας σε μεγαλύτερη του φυσιολογικού ποσότητα στο φρέσκο γάλα και στα μπρόκολα, που προέρχονται από τους νομούς που βρίσκονται κοντά στην πυρηνική μονάδα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα.
Το μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα προερχόταν από το νομό του Ιμπαράκι, ενώ τα μπρόκολα από το νομό της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται η προβληματική πυρηνική μονάδα.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας TEPCO εξέφρασε σήμερα τη συγγνώμη του προς τον πληθυσμό που αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την περιοχή της μονάδας.
«Η εταιρεία μας προκάλεσε ανησυχία και ενόχληση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, εκείνους του νομού της Φουκουσίμα, και της χώρας ως σύνολο» δήλωσε ο Νόριο Τσουζούμι, κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση όπως απαιτείται από την παράδοση στην Ιαπωνία.
Πάνω από 9.000 νεκροί
Εν τω μεταξύ, περισσσότεροι από 9.000 νεκροί είναι ο επίσημος απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική αστυνομία.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.