Ενημέρωση της Βουλής για τη Λιβύη

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα τηρεί στάση υπευθυνότητας
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 18:32
UPD:23/03/2011 08:34
WWW.PRIMEMINISTER.GR

H ομιλία του Γ. Παπανδρέου

A- A A+

Την απόλυτη στήριξη της Ελλάδας στις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας, προστατεύοντας το εθνικό της συμφέρον.

Όπως ανέφερε ενημερώνοντας τη Βουλή, η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ συμμετέχει επίσης και στο εμπάργκο όπλων.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως οι ενέργειες του καθεστώτος Καντάφι υποχρέωσαν τη διεθνή κοινότητα να λάβει αποφάσεις, καθώς δεν σεβάστηκε τη διεθνή νομιμότητα, ενώ τόνισε πως η απόφαση που ελήφθη είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και πρόκειται για απόφαση του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μιλά για χερσαίες δυνάμεις ούτε για διαμελισμό της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι αποκλειστικός στόχος ειναι η προστασία των αμάχων και η παύση της βίας ώστε να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

O Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η χώρα μας έχει κάθε λόγο να θέλει να δει μια διπλωματική ειρηνική λύση και είναι έτοιμη να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση ενεργά.

ΝΔ: Ορθή η στήριξη της εφαρμογής του ψηφίσματος του ΟΗΕ

Από την πλευρά της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμαμτος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ορθά στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ και παρέχει διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα στις συμμαχικές δυνάμεις».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα ενεργεί ως χώρα, παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι το ρόλο αυτό οφείλει να τον διεκδικεί συνεχώς.

Γιατί, όπως είπε, «η Ελλάδα έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου ολόκληρου ως κοιτίδα του δημοκρατικού πολιτισμού, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι σύμβολο αντίστασης στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό».

«Πέρα και πάνω, από την όποια, άμεση ή έμμεση, συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης, αυτό είναι το μήνυμά μας προς τον επαναστατημένο λαό της Λιβύης, αλλά και προς τους άλλους λαούς που αυτόν τον καιρό εξεγείρονται, διεκδικώντας την πολυπόθητη δημοκρατία», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Υπογράμμισε επίσης πως οφείλουμε να προστατεύσουμε τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και τη χώρα μας από τη μεταναστευτική απειλή και να μην αφήσουμε αναξιοποίητη καμία ευκαιρία, διότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολύ σημαντικές.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, ενώ σημείωσε πως απαιτείται συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.

Επίθεση Αλ. Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό

Την αντίθεσή της στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων στη Λιβύη εξέφρασε και πάλι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Όπως ανέφερε, γίνεται πόλεμος σε βάρος ενός λαού, ενώ απέρριψε τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι στην απόφαση του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για διαμελισμό της Λιβύης: Οι πόλεμοι είτε προσταρτούν ειτε κατακερματίζουν ... Τώρα ανακαλύψατε τη δικτατορία του Καντάφι, του δικού σας φίλου;».

Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στον πόλεμο αυτό «για να συμμετάσχει στη διανομή της πίτας».

Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, καθώς, όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά την επέμβαση αυτή στη Λιβύη.

ΛΑΟΣ: «Μεγάλο λάθος» η συμμετοχή της Ελλάδας

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα ελλοχεύουν κίνδυνοι.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Οι ηγέτες των χωρών με τον μισό πληθυσμό της γης, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία είναι εναντίον. Εμείς γιατί πάμε με τον Αμερικανό; Ουδέποτε ελληνικά όπλα έχουν σκοτώσει Aραβα. Γιατί τώρα; Υπήρξαν επιχειρήσεις βομβαρδισμών μέχρι την Κυριακή το πρωί από την φρεγάτα Θεμιστοκλής;», ρώτησε ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι η επέμβαση στη Λιβύη σέβεται την διεθνή νομιμότητα.

«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιλούν για αεροπορικό εμπάργκο. Όμως τα γαλλικά Ραφάλ χτύπησαν άρματα μάχης. Αυτό δεν το περιγράφουν το 1973. Παρανομούν και δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα. Τους δώσαμε 4 "αβύθιστα αεροπλανοφόρα", τις τέσσερις βάσεις. Αν αύριο στριμωχτεί ο Καντάφι, ξέρετε το βεληνεκές των πυραύλων του κι ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δεν μας ακουμπάνε. Δεν θέλω να σκεφτώ τη διαδικασία. Ποια είναι τα οφέλη; Γιατί δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα 21 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψε η Τουρκία στα παλιά της τα παπούτσια;»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε επίσης λόγο για φαρισαϊσμό της Δύσης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα πολλοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν στενά δούναι και λαβείν με το καθεστώς Καντάφι.

«Σήμερα ανακαλύψανε, μετά από 40 χρόνια, ότι ήταν δικτάτορας;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας πως «δήθεν κόπτονται για τους αμάχους».

Κατέθεσε μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες αρχηγών της Δύσης αλλά και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το συνταγματάρχη Καντάφι.

Αλ. Τσίπρας: Κατηγορηματικό «όχι» στην επέμβαση

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων αλλά και στην εμπλοκή της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του πολιτικού σχηματισμού Αλέξης Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε πως «έχουμε πικρή πείρα από τις δήθεν ανθρωπιστικές επεμβάσεις των προθύμων της Δύσης, σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Αφγανιστάν».

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για α λα καρτ ανθρωπιστικό ενδιαφέρον του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, αλλά στο Μεσανατολικό.

Eπέκρινε επίσης τον Πρωθυπουργό για τη μέχρι πρότινος στάση του έναντι του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, επισημαίνοντας «άργησε να ανακαλύψει πόσο δικτάτορας ήταν».

Γ. Παπανδρέου: Δεν συμμετείχα στο ίδρυμα Καντάφι

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «φυσικά και η Ελλάδα είχε σχέσεις με τη Λιβύη», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ήταν τότε μια ηγεσία που δεν είχε κάνει αυτές τις βιαιοπραγίες κατά των πολιτών της».

WWW.PRIMEMINISTER.GR

Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν συμμετείχε ποτέ στο Ίδρυμα Καντάφι και πως είχαν βάλει το όνομά του στο site του Ιδρύματος χωρίς τη συγκατάθεσή του. Απευθυνόμενος δε προς την αντιπολίτευση είπε: «Θεωρείτε το site του Καντάφι περισσότερο αξιόπιστο από τα όσα εγώ διαβεβαιώνω;».

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει συμμετοχή της φρεγάτας Θεμιστοκλής σε καμία στρατιωτική επέμβαση. «Η συμμετοχή μας δεν ήταν ποτέ στρατιωτική. Δεν υπάρχει συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε και στη Λιβύη σήμερα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Για το θέμα των μεταναστών, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και πετύχει τη συνδρομή της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλλει με μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου είπε πως το συνταγματικό θεμέλιο της συμμετοχής μας στον ΟΗΕ και άρα της υποχρέωσης της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το άρθρο 28 του Συντάγματος, καλώντας τον κ. Τσίπρα να το διαβάσει.

«Βεβαίως η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται με βομβαρδισμούς. Δεν ήταν αυτός ο στόχος του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ αντικρούοντας το επιχείρημα των κομμάτων της Αριστεράς για διεθνή συμφέροντα παρατήρησε: «Τα διεθνή συμφέροντα δεν ήταν καλά με τον Μπεν Αλί στην Τυνησία, δε ήθελαν τον Καντάφι στη Λιβύη;»

Στη διάρκεια της τριτολογίας του ο κ. Παπανδρέου διέψευσε πως ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν μέλος στη Σοσιαλιστική Διεθνή. «Ούτε ήταν, ούτε τον έβαλα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά δε τα κυβερνώντα ως πρόσφατα κόμματα στην Αίγυπτο και την Τυνησία ανέφερε: «μόλις ξέσπασαν οι λαϊκές εξεγέρσεις, ήμουν εγώ που διέγραψα άμεσα τα κόμματα αυτά από την Διεθνή, ως μη σοσιαλιστικά και μη δημοκρατικά».

WWW.PRIMEMINISTER.GR

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις κάποιων κομμάτων, υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, η οποία, όπως ανέφερε, εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπεύθυνη στάση, μια στάση που η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου επικροτεί».

Αντιπαράθεση ΝΔ - ΛΑΟΣ για τις διαρροές του Wikileaks

Την αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι «κάποιοι επιβεβαιώνουν σήμερα τις αποκαλύψεις της Wikileaks, ότι φέρονταν σαν υπάλληλοι των Αμερικανών».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε αναρωτώμενος, «αν έγινε σήμερα στη Βουλή μια τόσο σημαντική συνάντηση για να διολισθήσουμε στο παραδιπλωματικό κουτσομπολιό των Wikileaks».

«Θα γίνει συζήτηση για το τι λέει ο κάθε παρατρεχάμενος της κάθε υπηρεσίας πρεσβείας; Θέλετε η ιστορία της χώρας σας να γράφεται από την παραπολιτική και την παραδιπλωματία; Η απάντηση για κάθε σοβαρή χώρα, πρέπει να είναι ότι όλα αυτά τα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε: «Η ΝΔ είναι συνεπής στις διαχρονικές αρχές και θέσεις της. Αυτό που κατευθύνει την πολιτική μας, είναι η εθνική ευθύνη και προάσπιση του εθνικού συμφέροντος».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις «εκλεκτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το καθεστώς Καντάφι», υποστηρίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγνωρίσει σήμερα, ότι το καθεστώς του εκφυλίστηκε και δημόσια να το καταδικάσει. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση κόμματος».

«Είναι απορίας άξιο, ότι σε αντίθεση με τον Μουμπάρακ και τον Μπεν Αλί, ο Καντάφι δεν αντιλαμβάνεται πως το τέλος του καθεστώτος του έχει έρθει. Όσοι συνομιλούν μαζί του, οφείλουν να του το υποδείξουν», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Επανερχόμενος στο ζήτημα, κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι «ο υπαλληλίσκος που τα έγραψε αυτά είναι ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής και είναι πρόεδρος ελληνικής τραπέζης γιατί προφανώς είχε φτιάξει τόσο καλά τις σχέσεις του».

«Κάποιοι από το πολιτικό σύστημα πιστεύουν πως η ανέλιξή τους περνάει από την αμερικάνικη πρεσβεία. Εγώ δεν πήγα ποτέ στις δεξιώσεις, οι ίδιοι κι οι ίδιοι πάνε», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή