Μπαν Κι Μουν: H διεθνής κοινότητα πρέπει να μιλά με μια φωνή

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 22:40
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Σημειώνεται πως η Ρωσία απείχε κατά την ψήφιση της απόφασης 1973, την περασμένη εβδομάδα.

«Φυσικά, ορισμένες χώρες απείχαν, όμως από τη στιγμή που ψηφίστηκε, όλες οι χώρες του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν για την εφαρμογή της απόφασης αυτής», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τύνιδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μεντβέντεφ ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών από τις αεροπορικές επιδρομές.

Ο Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε πάντως ότι διακυβεύονται χιλιάδες ζωές στη Λιβύη και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να μιλά με μια φωνή».

«Ο ηγέτης ενός έθνους σκότωνε σκόπιμα και αδιακρίτως τον ίδιο το λαό του και ανέπτυσσε στρατό εναντίον άοπλων πολιτών. Επιβάλλεται η διεθνής κοινότητα να μιλά με μια φωνή. Διακυβεύονται ακόμη χιλιάδες ζωές και θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη η οποία βασίστηκε στην απόφαση 1973.

Αργά το απόγευμα ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με τη μητέρα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του νεαρού Τυνήσιου, η αυτοπυρπόληση του οποίου προκάλεσε τη λαϊκή εξέγερση κατά του πρώην προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή