Ιαπωνία: Ανίχνευση ραδιενέργειας σε νερό και τρόφιμα

Εκκενώθηκαν οι αντιδραστήρες 2 και 3 στη Φουκουσίμα
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 07:58
UPD:09:48

Ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Απαγόρευση κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι.

A- A A+

Ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου που ξεπερνά τα επιτρεπτά για τα βρέφη επίπεδα ανιχνεύτηκε στο νερό της βρύσης στο Τόκιο και σε πέντε προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ειδικότερα, συγκέντρωση ιωδίου 210 μπεκερέλ ανά κιλό ανιχνεύτηκε σε δείγμα τρεχούμενου νερού, ενώ το επιτρεπτό όριο που έχουν ορίσει οι ιαπωνικές αρχές είναι 100 μπεκερέλ για τα βρέφη, διευκρίνισε εκπρόσωπος της μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν στους γονείς να μην δίνουν νερό της βρύσης στα βρέφη, αλλά και να μην το χρησιμοποιούν για την παρασκευή γάλακτος.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν αποφάσισε την απαγόρευση της κατανάλωσης γάλακτος και πράσινων λαχανικών από περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας.

REUTERS
Ιαπωνία: Διαταραχή της προμηθευτικής αλυσίδας

Ιαπωνία: Διαταραχή της προμηθευτικής αλυσίδας

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον κόσμο να μην καταναλώνει λαχανικά στα οποία ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια, ειδικά σπανάκι, μπρόκολα και λάχανα. Επίσης αποφάσισε να μην πωλούνται προς το παρόν πράσινα λαχανικά από την Φουκουσίμα, αλλά και μη επεξεργασμένο γάλα και ορισμένα λαχανικά από το Ιμπαράκι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ραδιενεργά υλικά σε ποσότητες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά επίπεδα ανιχνεύτηκαν σε έντεκα λαχανικά στις περιοχές κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Μολυσμένο νωπό γάλα εντοπίστηκε και στο Ιμπαράκι.

Την Τρίτη, ανιχνεύτηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενεργών ουσιών και στη θάλασσα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους στα προϊόντα αλιείας σε όλο το μήκος των ακτών της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων διατροφής -γάλα, γαλακτοκομικά, φρέσκα λαχανικά και φρούτα- από τέσσερις περιφέρειες γύρω στο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει συστηματικούς ελέγχους στις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.

REUTERS
Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις εισαγωγές από Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις εισαγωγές από Ιαπωνία

Εκκενώθηκαν οι αντιδραστήρες 2 και 3 στη Φουκουσίμα

Εν τω μεταξύ, την εκκένωση των εγκαταστάσεων του αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα διέταξε η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, λόγω της αύξησης των επιπέδων ραδιενεργού ακτινοβολίας.

Οι μετρήσεις κατέδειξαν αύξηση της ραδιενέργειας στα 500 μιλισεβέρτ την ώρα, ποσοστό που καταγράφεται στη ζώνη κινδύνου.

Επιπλέον, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), διαχειρίστρια του σταθμού, ανακοίνωσε ότι βγαίνει μαύρος καπνός από το κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την απομάκρυνση του προσωπικού.

Παράλληλα, το εθνικό παρατηρητήριο για την ασφάλεια από πυρηνικά ατυχήματα, ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία έχει ανέλθει κοντά στους 400 βαθμούς Κελσίου, εντός ενός διαμερίσματος υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπου το ανώτερο επιτρεπτό όριο δεν ξεπερνά τους 302 βαθμούς Κελσίου.

Έως και 25 τρισ. γεν το κόστος των ζημιών

Έως και 25 τρισεκατομμύρια γεν (217,4 δισεκατομμύρια ευρώ) υπολογίζονται οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

REUTERS
Ιαπωνία: Χρειάζεται ενότητα για την έξοδο από την κρίση

Ιαπωνία: Χρειάζεται ενότητα για την έξοδο από την κρίση

Στις εκτιμήσεις περιλαμβάνεται το κόστος των ζημιών σε δρόμους, κατοικίες, εργοστάσια και άλλες υποδομές, αλλά όχι η χαμένη οικονομική δραστηριότητα από τις διακοπές ρεύματος και το κόστος των ζημιών στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς και οι επιπτώσεις των διακυμάνσεων στις χρηματαγορές.

Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν δάνεια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων γεν (17,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στην ηλεκτρική εταιρεία TEPCO για την χρηματοδότηση των επισκευών στα εργοστάσια που καταστράφηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι και την διάλυση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Η TEPCO ζήτησε τα δάνεια αυτά για να μπορέσει να επιταχύνει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε αρκετούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία και στην περιοχή του Τόκιο.

Επίσης η εταιρεία χρειάζεται τα κεφάλαια αυτά για την απενεργοποίηση της εγκατάστασης της Φουκουσίμα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή