Ιαπωνία: Ελλείψεις σε εμφιαλωμένο νερό λόγω φόβων

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 08:46
UPD:15:26

Ελλείψεις σε εμφιαλωμένο νερό αντιμετωπίζουν πολλά σούπερ μάρκετ του Τόκιο, καθώς το νερό της βρύσης κρίθηκε για σύντομο διάστημα μη ασφαλές για τα βρέφη.

A- A A+

Ελλείψεις σε εμφιαλωμένο νερό αντιμετωπίζουν πολλά σούπερ μάρκετ του Τόκιο, καθώς το νερό της βρύσης κρίθηκε για σύντομο διάστημα μη ασφαλές για τα βρέφη, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που εφαρμόζουν περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων.

Το εμφιαλωμένο νερό σε πολλά σούπερ μάρκετ του Τόκιο έχει εξαντληθεί, καθώς το νερό της βρύσης εντοπίστηκε να περιέχει για ένα διάστημα υψηλότερα των επιτρεπόμενων επίπεδα ραδιενέργειας, τη στιγμή που όλο και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στο νερό της βρύσης στο Τόκιο έπεσαν κάτω από το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Συγκεκριμένα το επίπεδο ραδιενέργειας, σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα) μετρήθηκε στα 79 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο έχει οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό. Την Τρίτη, σε δείγματα νερού της βρύσης από την περιφέρεια του Τόκιο, η συγκέντρωση ιωδίου 131 ήταν 210 μπεκερέλ ανά κιλό.

REUTERS
Επικίνδυνο το νερό στο Τόκιο

Επικίνδυνο το νερό στο Τόκιο

Οι τεχνικοί συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, δύο εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι, που άφησαν περίπου 26.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Οι αρχές συμβουλεύουν τα 13 εκατομμύρια κατοίκων του Τόκιο να μη σταματήσουν να δίνουν νερό από τη βρύση στα βρέφη μετά την ανίχνευση υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να μην πανικοβάλλονται οι κάτοικοι, σε πολλά σούπερ μάρκετ εξαντλήθηκαν τα αποθέματα σε εμφιαλωμένο νερό.

REUTERS
Ιαπωνία: Διανομή νερού στις οικογένειες

Διανομή νερού στις οικογένειες

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ανιχνευτεί επίσης σε γάλα και λαχανικά από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου έγινε πρόσφατα το πυρηνικό ατύχημα και από τη Σαϊτάμα, που βρίσκεται δίπλα στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Μέχρι στιγμής Σιγκαπούρη, Αυστραλία, ΗΠΑ και Χονγκ Κονγκ έχουν προχωρήσει σε περιορισμούς των εισαγωγών τροφίμων και γάλατος από την περιοχή, ενώ ο Καναδάς έχει ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές.

REUTERS
Αναστέλλουν την εισαγωγή τροφίμων από Ιαπωνία

Αναστέλλουν την εισαγωγή τροφίμων από Ιαπωνία

Στο νοσοκομείο τρεις εργαζόμενοι στη Φουκουσίμα

Οι εργασίες στον αντιδραστήρα 3, που κρίνεται ως ο πιο επικίνδυνος, επαναλαμβάνονται σήμερα μετά από διακοπή μίας ημέρας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαχείρισης του εργοστασίου, είχαν αναστείλει τις εργασίες, όταν άρχισε να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός το απόγευμα της Τετάρτης. Οι τεχνικοί έχουν καταφέρει να συνδέσουν τα καλώδια ηλεκτροδότησης και στους έξι αντιδραστήρες.

REUTERS
Ο αγώνας των πυροσβεστών στη Φουκουσίμα

Ο αγώνας των πυροσβεστών στη Φουκουσίμα

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας, τρεις από τους εργαζόμενους νοσηλεύονται με εγκαύματα μετά από την έκθεσή τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία.

Αμβλύνεται η ανθρωπιστική κρίση

Την ίδια στιγμή, ο επίσημος απολογισμός της καταστροφής έχει αυξηθεί σε 9.523 νεκρούς και 16.094 αγνοούμενους.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα για τους επιζώντες έχουν περάσει, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται, ενώ αποκαθίστανται σταδιακά η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες και αρχίζουν να λειτουργούν ταχυδρομεία και τράπεζες, κάποιες φορές με αυτοσχέδιους τρόπους.

Οι μετασεισμοί πάντως συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα και να γίνονται αισθητοί και στην πρωτεύουσα. Σεισμός 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή