Μηνύματα εθνικής ενότητας και διεκδίκησης

Μικροένταση κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στο Σύνταγμα
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 13:14
UPD:18:29

Μικροένταση επικράτησε το πρωί κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στο Σύνταγμα, όταν ομάδα ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και των επικείμενων συγχωνεύσεων σχολείων, αλλά και στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου που πραγματοποίησε ομάδα καλλιτεχνών.

A- A A+

Στην ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανά τα ιδανικά της Επανάστασης του 1821, αλλά και στο επίκαιρο νόημα που προσλαμβάνουν υπό τις παρούσες συνθήκες εστιάζει η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία στα μηνύματά της με αφορμή την αυριανή επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση μίας ιστορικής πρόκλησης, όπως η οικονομική κρίση απαιτεί ανάλογη αφοσίωση «σε ένα κοινό και υψηλό όραμα που θα δίνει διέξοδο σε έναν κόσμο ευμετάβλητο και κάποιες φορές δραματικά εύθραυστο», τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας προτρέπει «να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του '21», κάτι που, όπως σημειώνει, «οφείλουμε στους αγωνιστές της Επανάστασης, και ακόμα περισσότερο στη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς».

Α. Διαμαντοπούλου: Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα

Την αισιοδοξία της ότι η χώρα θα καταφέρει να βγει από την κρίση εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο Σύνταγμα.

Α. Διαμαντοπούλου: Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα

Α. Διαμαντοπούλου: Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

«Οι Έλληνες ενωμένοι αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, που αφήνουν τον κόσμο άφωνο. Αυτό αποτυπώνεται στο 1821, που καταφέραμε να ρίξουμε μια άτρωτη αυτοκρατορία», τόνισε.

Σήμερα έχουμε να υπερβούμε μια κρίση που φαίνεται ανυπέρβλητη, πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως πάντα», αφού, όπως είπε «είναι στο χέρι μας».

Η υπουργός Παιδείας συνεχάρη τέλος τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους καθηγητές τους που συμμετείχαν στην παρέλαση. «Σήμερα καμαρώσαμε τη μαθητική νεολαία, καμαρώσαμε τα παιδιά μας, για τα οποία όλοι ενωμένοι έχουμε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρ. Παπουτσής: Να πορευτούμε με ενότητα και αισιοδοξία

Κάλεσμα σε όλους τους Ελληνες να πορευτούν στην «εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία» με ενότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αισιοδοξία, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ομοψυχία και εθνική ενότητα μπροστά στα προβλήματα, επιλέγοντας, όπως σημείωσε, το διάλογο και την γόνιμη αντιπαράθεση και απορρίπτοντας τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανατισμό.

«Τέτοιες στιγμές, η σκέψη και η καρδιά μας είναι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και το κοινό καλό. Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ώστε να επικρατήσουν οι αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν.

ΚΚΕ: Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί

Κάλεσμα στους πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους «απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που τον οδηγούν στην πτώχευση, υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μπλέκουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους», απηύθυνε το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και την ικανότητα να ηγηθεί μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, ενώ η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ολόπλευρα προς όφελος του λαού. Αυτό, επισημαίνει μπορεί να γίνει αν γίνουν κοινωνική περιουσία οι μεγάλες συγκεντρωμένες επιχειρήσεις με λαϊκή εξουσία, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Γ. Καρατζαφέρης: Ιστορική αναγκαιότητα οι ιδέες του 1821

«Ο ελληνικός λαός γνώριζε πάντοτε πως δεν χρειαζόταν να εφεύρει τις ρίζες του και την ιστορία του. Είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, δηλαδή ιστορία. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της ιστορίας και του πατριωτισμού ύψωσε το λάβαρο εναντίον του δυνάστη του και κέρδισε το αγαθό της ελευθερίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και προσθέτει:

«Σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα. Όπως τότε, έτσι και τώρα, εμείς οι απόγονοι των Ηρώων πρέπει να καταβάλουμε κάθε θυσία και να υπερασπίσουμε, με εθνική ενότητα και ομοψυχία, τα όσια και τα ιερά της φυλής διατηρώντας την πατρίδα μας ακέραιη, ανεξάρτητη και ελεύθερη».

ΣΥΝ: Οι λαοί μπορούν να επιβάλουν της θέλησή τους

«Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την υπεράσπιση αυτονόητων δικαιωμάτων», σχολιάζει ο ΣΥΝ και συμπληρώνει ότι η 25η Μαρτίου «αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα για τις δυνατότητες των λαών να αλλάζουν τους συσχετισμούς δύναμης και να επιβάλουν τη θέλησή τους».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «οι λύσεις που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη στοχεύουν στο να αποτελειώσουν το κοινωνικό κράτος και τις λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών». «Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν την ένταση της οργανωμένης πάλης και των συλλογικών, ενωτικών αγώνων όλων των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», καταλήγει ο Συνασπισμός.

Δημοκρατική Αριστερά: Οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι

Στο γεγονός ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με «μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα» αναφέρεται η Δημοκρατική Αριστερά.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι «η ελληνική κοινωνία οφείλει, για μια ακόμη φορά, να σταθεί όρθια, να ενισχύσει την αλληλεγγύη της και να αναζητήσει με αισιοδοξία προτάσεις διεξόδου από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα».

Μικροένταση στη μαθητική παρέλαση

Μικροένταση επικράτησε το πρωί λίγο πριν τη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα, όταν ομάδα ωρομίσθιων εκπαιδευτικών προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και των επικείμενων συγχωνεύσεων σχολείων, αλλά και στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου που πραγματοποίησε ομάδα καλλιτεχνών.

Μετά από παρέμβαση της αστυνομίας η συγκέντρωση διαλύθηκε, ενώ έγιναν συνολικά οκτώ προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό.

«Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις... Με τις ακρότητες αυτές κάποιοι χάνουν τα όποια δίκαια έχουν», σχολίασε με αφορμή τα επεισόδια ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή