Μια διπλή κρίση

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 20:36

A- A A+

H αντιπολίτευση στην Πορτογαλία «έβαλε πλάτη» σε τρία πακέτα λιτότητας στο παρελθόν, αλλά καταψήφισε το τέταρτο.

Γιατί; Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau δίνει μια εξήγηση. «Η συντηρητική αντιπολίτευση δεν έχει διαφορετική αντίληψη ή άποψη για το πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει την κρίση η χώρα, αλλά κατηγορεί τον Σόκρατες ότι δεν συμπεριφέρθηκε σαν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, διότι επέτρεψε ήδη στους Ευρωπαίους εταίρους να εγκρίνουν το νέο πακέτο πριν το συζητήσει καν στη Βουλή. Έτσι η πολιτική κρίση κατήντησε "κρίση πολιτικού ήθους"».

Ο αρχηγός της ποτρογαλικής αντιπολίτευσης Κοέλιο λέει ότι καταψήφισε το πακέτο, γιατί δεν «έβγαινε», ελπίζει ότι η χώρα θα αποφύγει προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης, και τονίζει ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, επανέλαβε ότι η «κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει μια εξωτερική βοήθεια, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία... Αρκεί να δούμε την κατάσταση αυτών που έχουν ζητήσει αυτήν τη βοήθεια. Αντιμετωπίζουν επιτόκια υψηλότερα από προηγουμένως και υφίστανται εξαιρετικά βίαια μέτρα».

Η διπλή κρίση σπρώχνει τη χώρα, σ' αυτό που αποστρέφεται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή