Λιβύη: Ανακατέλαβαν την Ατζνταμπίγια οι εξεγερμένοι

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011 10:43
UPD:18:52
A- A A+

Στον έλεγχο των εξεγερμένων πέρασε εκ νέου η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζμπαμπίγια στην ανατολική Λιβύη.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Τρίπολης επιβεβαίωσε ότι «οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη Ατζνταμπίγια έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων».

«Αυτοί (οι δυτικές δυνάμεις) αναμείχθηκαν πάρα πολύ, επομένως οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ατζνταμπίγια σήμερα το πρωί», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ σε δημοσιογράφους.

Κατηγόρησε δε τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις ότι βοηθούν ευθέως τους αντικαθεστωτικούς που αγωνίζονται κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους.

«Η Ατζνταμπίγια τελεί 100% υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας και καταδιώκουμε τις δυνάμεις του Καντάφι στο δρόμο προς τη Μπρέγκα, 75 χιλιόμετρα προς τα δυτικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ.

Στην Ατζμπαμπίγια, η οποία αποτέλεσε την Παρασκευή, στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι, μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης.

Επωφελούμενοι από τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της Βεγγάζης, ανακτώντας τον έλεγχό της.

Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι την Παρασκευή για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την Ατζνταμπίγια.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι δήλωσαν επίσης ότι συνεχίζουν την προέλαση τους προς τα δυτικά και ανακατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα.

Βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Μιζουράτα

Παράλληλα, εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι δυτικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον διαφόρων στόχων των κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μιζουράτα την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη.

«Τα συμμαχικά αεροσκάφη πετούν στον ουρανό πάνω από τη Μιζουράτα και έχουν βομβαρδίσει θέσεις των δυνάμεων (του Καντάφι) στα περίχωρα», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Αμπντελμπάσετ και πρόσθεσε: Ο βομβαρδισμός της Μιζουράτα έχει τώρα χαλαρώσει. Νωρίτερα υπήρχε σφοδρός βομβαρδισμός. Γνωρίζουμε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει διάφορες επιδρομές και έχουν βομβαρδίσει διάφορες θέσεις στα περίχωρα. Γνωρίζουμε ότι βομβάρδισαν αποθήκη πυρομαχικών μέσα σε αεροπορική βάση (νότια της πόλης)».

Εβδομη νύχτα βομβαρδισμών στην Τρίπολη

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν για έβδομη νύχτα οι βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτήριο του στρατού έπιασε φωτιά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.

Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Ο Γκόρτνεϊ επισήμανε ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και επανέλαβε οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές-αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.

Την ίδια ώρα, ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Ομπάμα: Σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών

Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και θα επιτύχει, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση έσωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το λουτρό αίματος με το οποίο απειλούσε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

«Επειδή ενεργήσαμε γρήγορα, αποφεύχθηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα. Τόνισε μάλιστα ότι «κάθε Αμερικανός μπορεί να είναι υπερήφανος για τις ζωές που σώσαμε στη Λιβύη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή