Νέες διαδηλώσεις στη Συρία

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011 17:15
UPD:18:58
A- A A+

Εκατοντάδες Σύροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες που διαμένουν στο Τάφας, κοντά στη Ντεράα, χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό ενός διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Παράλληλα, Σύρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στην παραλιακή πόλη Λατάκια βορειοδυτικά της Δαμασκού.

Εξάλλου στο Facebook κυκλοφόρησε το Σάββατο αίτημα για «λαϊκή εξέγερση» σε όλες τις συριακές επαρχίες.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της συριακής Ένωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Δαμασκό, δήλωσε ότι οι συριακές «αρχές απελευθέρωσαν χθες το βράδυ συνολικά 260 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και 14 Κούρδους, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσαν πρόσφατα για τη βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία».

Ο Καρίμ Ριχάουϊ κάλεσε επίσης τους Σύρους αξιωματούχους να «φέρουν εις πέρας το μέτρο αυτό απελευθερώνοντας κι άλλους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή».

Στο μεταξύ, μετά τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, και η ΕΕ καταδίκασε έντονα τη «βάναυση» απάντηση των συριακών αρχών στις «νόμιμες διεκδικήσεις» των διαδηλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δηλώνει συγκλονισμένη" από τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων και καλεί το συριακό καθεστώς να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή