Φουκουσίμα: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011 10:09
UPD:15:35
REUTERS/DIGITALGLOBE

A- A A+

Πολύ υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji και τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

H ραδιενέργεια που μετρήθηκε στα δείγματα του νερού είναι 1.000 μιλισίβερτ (mSv) ανά ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

«Ο αριθμός αυτός είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερος από το επίπεδο της ραδιενέργειας του νερού που βρίσκεται γενικά σε έναν αντιδραστήρα ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση», εξήγησε η Tepco.

Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.

Οι εργασίες άντλησης ιδιαίτερα ραδιενεργού ύδατος από αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα διακόπηκαν λίγο μετά την έναρξή τους νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας Tokyo Electric Power, ενώ το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στη θάλασσα αυξήθηκε.

Αυξημένα είναι και τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και σε αυτή να οφείλεται η υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτήρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, τον οποίο ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έχει φθάσει τους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

«Σεισμολόγος είχε προειδοποιήσει την Tepco»

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι ένας σεισμολόγος αποκάλυψε πως είχε προειδοποιήσει πριν από δυο χρόνια την εταιρεία Tepco ότι ένα μεγάλο τσουνάμι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στα εργοστάσιά της στη Φουκουσίμα, αλλά αγνοήθηκε.

Ο Γιουκινόμπου Οκαμούρα είπε ότι η Tokyo Electric Power Co., η οποία λειτουργεί το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, επέμεινε ότι ο σχεδιασμός της για την αντιμετώπιση σεισμών ήταν επαρκής και δεν ήθελε να εξετάσει την υπόθεση πιθανής ζημιάς από σεισμική δόνηση ή/και τσουνάμι.

«Είναι παράξενο να συμπεριφέρεσαι χωρίς να λαμβάνεις υπ' όψη σου αστάθμητους παράγοντες», δήλωσε ο Οκαμούρα, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Ενεργών Ρηγμάτων και Σεισμών.

Ο Οκαμούρα προειδοποιήσει την εταιρεία το 2009 μετά από μια μελέτη που διεξήγαγε από το 2004 σχετικά με ένα μεγάλο τσουνάμι που είχε στοιχίσει τη ζωή 1.000 ανθρώπων το έτος 869, μετά από ένα σεισμό 8,3 βαθμών. Στην έρευνά του ανακάλυψε ότι το τσουνάμι είχε πλήξει μεγάλες εκτάσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, ανέφερε το Κιόντο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου ήταν πέραν κάθε πρόβλεψης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή