Λανθασμένη ήταν, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η μέτρηση που ανακοινώθηκε νωρίτερα για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 εντείνοντας τις ανησυχίες εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τη μονάδα.
Η εταιρεία TEPCO ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για τη λανθασμένη μέτρηση που ανακοίνωσε, σύμφωνα με την οποία η ραδιενέργειας που μετρήθηκε σε νερό που διέρρευσε από τον αντιδραστήρα 2 έφτανε σε επίπεδα 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα από το κανονικό, αναγκάζοντας το προσωπικό να διακόψει τις επιχειρήσεις άντλησης ύδατος και να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις.
Παρά το λάθος, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα 2 ήταν πολύ υψηλά, 100.000 φορές υψηλότερα από το κανονικό.
Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Αυξημένα είναι, ωστόσο, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα.
Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και σε αυτή να οφείλεται η υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτήρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε πάντως ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική απέναντι σε αυτή την καταστροφή, τη χειρότερη που βιώνει η χώρα μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα θέλαμε να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Όσοι εργάζονται στο εργοστάσιο το ίδιο σκέφτονται. Ωστόσο δεν μπορώ να είμαι περισσότερο αισιόδοξος από την πραγματικότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της για να επιλύσει την κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times ο Αμάνο επισήμανε ότι οι ιαπωνικές αρχές εξακολουθούν να μην είναι βέβαιες αν η καρδιά των αντιδραστήρων και οι ράβδοι του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου καλύπτονται με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να επιτευχθεί η ψύξη των αντιδραστήρων.
Ο πυρηνικός συναγερμός μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες, υπογράμμισε, καθώς είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του επικεντρώνεται στις ράβδους του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που είναι τοποθετημένες στις ανοικτές δεξαμενές ψύξης ψηλά στα κτίρια όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες.
Δήλωσε επίσης ότι δεν είναι βέβαιος για την επιτυχία των μέχρι τώρα προσπαθειών με τη χρήση νερού από τη θάλασσα για να ψυχθεί η καρδιά των αντιδραστήρων και να μην πιάσουν φωτιά οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου.
Αν οι ειδικοί γεμίσουν τις δεξαμενές με νερό χωρίς να αποκατασταθεί η λειτουργία των συστημάτων ψύξης, «η θερμοκρασία θα αυξηθεί, εντείνοντας την απειλή για νέες διαρροές ραδιενέργειας», σημείωσε.
Σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, τον οποίο ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έχει φθάσει τους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.