Λιβύη: Αεροπορικές επιδρομές στη Σύρτη

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 12:00
UPD:12:31

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σύρτης πραγματοποίησαν οι συμμαχικές δυνάμεις, ενώ οι αντικαθεστωτικοί προχωρούν προς τα δυτικά.

A- A A+

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Σύρτης, γενέτειρας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, πραγματοποίησαν τη νύχτα οι συμμαχικές δυνάμεις, ενώ οι αντικαθεστωτικοί προελαύουν προς τα δυτικά.

Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε ότι τρεις άμαχοι έχασαν τα ζωή τους στις επιδρομές, ενώ ξένοι ανταποκριτές έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης Jana μετέδωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα και ότι υπάρχουν πολλά θύματα.

«Οι βομβαρδισμοί των σταυροφόρων αποικιοκρατών είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας την καταστροφή πολλών σπιτιών», μετέδωσε το πρακτορείο. «Πηγές στο υπουργείο Υγείας της Σέμπχα έκαναν λόγο για πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στις περιοχές αυτές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, φήμες ότι η Σύρτη είχε περιέλθει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών οδήγησε σε πανηγυρισμούς στην έδρα τους στη Βεγγάζη.

Ωστόσο δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Σύρτη είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. «Η κατάσταση φαίνεται φυσιολογική από αυτά που είδα», επισήμανε ο δημοσιογράφος, που βρέθηκε στην πόλη στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε η κυβέρνηση. Είπε ότι είδε στρατιωτική και αστυνομική παρουσία στην πόλη, αλλά καμία ένδειξη συγκρούσεων. Παρόμοιες πληροφορίες μέτέδιδε και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

REUTERS
Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Ατζνταμπίγια

Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Ατζνταμπίγια.

«Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων», είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Με τη βοήθεια των αεροπορικών επιδρομών, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις τη Λιβύης έχουν ανατρέψει τις πρόσφατες στρατιωτικές ήττες και ανακατέλαβαν τους σημαντικότερους πετρελαϊκούς σταθμούς στην ανατολική Λιβύη μέχρι την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

NATO
ΝΑΤΟ: Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Ο Α.Φ. Ράσμουσεν για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Οι δυνάμεις της εξέγερσης έχουν τον έλεγχο των πόλεων Ες Σίντερ, Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ζουεϊτίνα και Τομπρούκ, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν προς τα δυτικά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν σήμερα την προέλαση των εξεγερμένων στην έξοδο του Μπεν Τζαουάντ, που βρίσκεται σε απόσταση 140 χλμ. ανατολικά της Σύρτης.

Εν τω μεταξύ, χθες τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη. Ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον έλεγχο «με άμεση ισχύ» και στόχο «την προστασία των αμάχων και των περιοχών με άμαχους πληθυσμούς υπό την απειλή επίθεσης από το καθεστώς Καντάφι».

«Το ΝΑΤΟ θα εφαρμόσει όλες τις πτυχές του ψηφίσματος του ΝΑΤΟ. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», πρόσθεσε.

«Ήδη επιβάλλουμε το εμπάργκο όπλων και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και με τη σημερινή απόφαση πηγαίνουμε παραπέρα», είπε ο Ράσμουσεν.

Το καθεστώς Καντάφι ισχυρίζεται ότι πάνω από 100 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές, κατηγορία που απορρίπτουν οι συμμαχικές δυνάμεις ισχυριζόμενες ότι πλήττουν αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή