Φουκουσίμα: Βρέθηκε πλουτώνιο στο έδαφος

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 20:18
UPD:29/03/2011 12:47

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, αλλά δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.

A- A A+

Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, αλλά δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε η εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο, τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν δήλωσε πως η Tepco ζήτησε την υποστήριξη γαλλικών δημόσιων βιομηχανικών ομίλων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Ο ιαπωνικός φορέας εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού δικτύου ζήτησε από τη Γαλλία να τον βοηθήσει και να βρει έναν ορισμένο αριθμό ειδικών στον τομέα της επεξεργασίας ραδιενεργού νερού και μολυσμένου νερού», διευκρίνισε ο κ. Μπεσόν.

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε όσους ειδικούς χρειάζονται για να τους στηρίξουμε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται», πρόσθεσε ο Γάλλλος υπουργός.

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τo επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου. Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων. «Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Χαρακτήρισε δε πολύ σοβαρή την κατάσταση στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα και σημείωσε ότι ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή