ΗΠΑ: Χαμηλή η δόση ραδιενέργειας από τα μηχανήματα στα αεροδρόμια

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 07:50
A- A A+

«Υπερβολικά μικρή» πηγή έκθεσης στη ραδιενέργεια, η οποία είναι σχεδόν ακίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ακόμα και για όσους ταξιδεύουν συχνά, χαρακτήρισαν χθες, Δευτέρα, Αμερικανοί ερευνητές, τα μηχανήματα ανίχνευσης στα αεροδρόμια.

"Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις υπερβολικά χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας και τις πραγματικά υψηλές δόσεις όταν βρεθεί κάποιος στον τόπο πυρηνικού ατυχήματος", εξήγησε η δρ Ρεμπέκα Σμιθ-Μπάϊντμαν, καθηγήτρια Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η έρευνα της οποίας δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

"Επειδή όλα αποκαλούνται ραδιενέργεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα εντάσσουμε στην ίδια κατηγορία. Αυτό είναι λάθος", εξηγεί η ίδια.

Οπως είπε, η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία έχει εντείνει την ανησυχία για τη ραδιενέργεια, αλλά τόνισε ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να περάσει πάνω από 50 φορές από το μηχάνημα ανίχνευσης του αεροδρομίου για να δεχτεί ποσότητα ραδιενέργειας ίση με μίας ακτινογραφίας δοντιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή