Πρώτη Σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

Παρούσα και η Ελλάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011 10:29
UPD:16:37

Με τη συμμετοχή περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης και των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας, τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν χερσαίες επιχειρήσεις στη χώρα.

A- A A+

Με τη συμμετοχή περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης και των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας. Υπεραμυνόμενος της στρατιωτικής επέμβασης, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο που ακολούθησαν στο Ιράκ.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι η συγκρότηση ομάδας, με τη συμμετοχή αραβικών κρατών, που θα παρέχει πολιτική καθοδήγηση για την διεθνή αντιμετώπιση της κρίσης και το συντονισμό της βοήθειας προς τους Λίβυους.

Παρούσα θα είναι και η Ελλάδα που θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, αλλά και η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.

«Η Ελλάδα, ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως βασικός πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμμετέχει στις προσπάθειες για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας, τον τερματισμό της βίας και την προστασία των αμάχων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση προς όφελος του λιβυκού λαού.

Το παρών στη Σύνοδο θα δώσουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.

REUTERS
Λονδίνο: Σύνοδος για τη Λιβύη

Λονδίνο: Σύνοδος για τη Λιβύη

«Ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η στρατιωτική δράση δεν αποτελεί στόχο αφ΄εαυτού. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση από την πολιτική, και αυτή εναπόκειται στον λιβυκό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική διαδικασία που θα αρχίσει ... στο Λονδίνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Καλούμε όλους τους Λίβυους που πιστεύουν ότι ο Καντάφι οδηγεί τη Λιβύη στην καταστροφή να αναλάβουν τώρα την πρωτοβουλία και να οργανώσουν μία διαδικασία μετάβασης», προσθέτουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχαν επίσης συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως η σύνοδος «θα ενισχύσει και θα διευρύνει τον συνασπισμό των χωρών που διασφαλίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσθεσε ότι οι ηγέτες «θα συζητήσουν τη χορήγηση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκίνηση μίας πολιτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η βρετανική κυβέρνηση έχει προσκαλέσει εκπρόσωπο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, οργάνου που εκπροσωπεί τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Αντίσταση στους εξεγερμένους καθώς πλησιάζουν τη Σύρτη

Εν τω μεταξύ, με τη βοήθεια των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών, οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν να προχωρήσουν προς τα δυτικά και τη γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη.

REUTERS
Προς τη Σύρτη προωθούνται οι αντικαθεστωτικοί

Προς τη Σύρτη προωθούνται οι αντικαθεστωτικοί

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι η αντίσταση ενισχύεται όσο προχωρούν. Τo Reuters μεταδίδει ότι κάτοι της Ναουφαλίγια επισημαίνουν ότι η πόλη έχει καταληφθεί εκ νέου από τις δυνάμεις του Καντάφι. Σύμφωνα με πηγές της λιβυκής εξέγερσης, οι δυνάμεις του Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σύρτης άνοιξαν πυρ τη νύκτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ.

Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, τόσο οι δυνάμεις του Καντάφι όσο και αυτές των εξεγερμένων δήλωσαν ότι έχουν τον έλεγχο τμημάτων της Μιζουράτα με τις μάχες να συνεχίζονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε.

Αραβικά και λιβυκά ΜΜΕ μετέδιδαν χθες το βράδυ ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές στα δυτικά και τα νότια της Τρίπολης. Σύμφωνα με τη λιβυκή τηλεόραση «οι αποικιοκράτες σταυροφόροι» βομβάρδισαν βυρσοδεψείο στο Σουρμάν, 70 χλμ δυτικά της Τρίπολης.

Μπαράκ Ομπάμα: Εμποδίσαμε μία σφαγή

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ο Ομπάμα υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, τόνισε ότι η επέμβαση «εμπόδισε μία σφαγή», συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους.

WWW.WHITEHOUSE.GOV
Ομιλία Μπ. Ομπάμα για τη Λιβύη

Η ομιλία του Μπ. Ομπάμα

Ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την πλήρη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ την Τετάρτη. Συμπλήρωσε ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους των ΗΠΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία για την αλλαγή καθεστώτος.

«Για να το ωμά, ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο στο Ιράκ. Αλλά η αλλαγή καθεστώτος εκεί χρειάστηκε οκτώ χρόνια, χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε το περιθώριο να επαναλάβουμε στη Λιβύη», τόνισε.

«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία... Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος θα ήταν σφάλμα», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι θα προκαλούσε διάσπαση του διεθνούς συνασπισμού και θα απαιτείτο η επέμβαση χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων

«Έχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας της Ουάσινγκτον που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Αυτό συνέβη στη Λιβύη», υποστήριξε για να προσθέσει ότι «εδώ και πολλές γενιές, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν έναν μοναδικό ρόλο ως προς την εδραίωση της διεθνούς ασφάλειας και την υπεράσπιση της ελευθερίας».

REUTERS
Ομπάμα: Αποτρέψαμε μία σφαγή

Ομπάμα: Αποτρέψαμε μία σφαγή

«Μέσα σε έναν μόλις μήνα, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς τους εταίροι έθεσαν σε λειτουργία έναν ευρύ συνασπισμό, έλαβαν διεθνή εντολή για την προστασία των πολιτών, σταμάτησαν την προέλαση ενός στρατού, εμπόδισαν μία σφαγή, εφάρμοσαν μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού», συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Ορισμένες χώρες μπορούν να κωφεύουν στις ωμότητες που συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικό. Ως πρόεδρος, αρνήθηκα να δω εικόνες σφαγών και ομαδικών τάφων πριν αναλάβω δράση».

«Στην περίπτωση της Λιβύης, η διεθνής κοινότητα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση αφού ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει έλεος για τον λαό του ... Τούς συνέκρινε με ποντίκια και απείλησε ότι θα τους αναζητήσει πόρτα-πόρτα για να τούς τιμωρήσει...αρνήθηκα να συμβεί αυτό», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του Λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή