Φουκουσίμα: Προς παροπλισμό τέσσερις αντιδραστήρες

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 10:39
UPD:11:25

H Tepco θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.

A- A A+

Οι τέσσερις αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι πρόκειται να παροπλιστούν, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco).

Η επιχείρηση προχώρησε στην ανακοίνωση μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες αποτυχημένων προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1-4 του σταθμού. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Tepco θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση και τους κατοίκους της περιοχής για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού, των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με ασφάλεια, καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η ίδια επιχείρηση στη Φουκουσίμα, του Φουκουσίμα Νταϊνί.

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό υπουργείο Εμπορίου, που εποπτεύει την πυρηνική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει τους κανόνες ασφαλείας στους πυρηνικούς της σταθμούς, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι αυτοί που ήταν σε ισχύ μέχρι σήμερα ήταν ανεπαρκείς.

Σε δείγμα θαλασσινού νερού που ελήφθη σήμερα σε απόσταση 300 μέτρων νοτίως του πυρηνικού σταθμού, εντοπίστηκε ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου 3.355 φορές πάνω από το νόμιμο όριο, καθώς οι μηχανικοί που επιχειρούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Φουκουσίμα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενέργειας.

Χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι απρόβλεπτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε το Ναότο Καν ότι θα τον στηρίξει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμφωνήσει να στείλουν ρομπότ που εντοπίζουν ραδιενέργεια στην Ιαπωνία.

«Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή