12o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 11:42
UPD:12:20
A- A A+

Με την ταινία του Φρανσουά Οζόν «Potiche», με την Κατρίν Ντενέβ και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ξεκινά στις 31 Μαρτίου το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Την πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Κατρίν Ντενέβ, η Aννα Μουγκλαλίς και η κριτική επιτροπή 2011 της οποίας πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Για την 12η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα έχει ανάδοχο την Αννα Μουγκλαλίς. Όπως κάθε χρόνο θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών.

Το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελείται από το διαγωνιστικό τμήμα στο οποίο συμμετέχουν 15 ταινίες, το πανόραμα γαλλόφωνου κινηματογράφου, τις προβολές για νέους, τις μεταμεσονύκτιες προβολές, τη cinemix ταινιοθήκη της Γαλλίας και την αναδρομή στις ταινίες του Claude Chabrol με 15 ταινίες ορόσημα της κινηματογραφικής του καριέρας, παρουσία του Κώστα Γαβρά.

Η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 8 Απριλίου με την ταινία «Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι» του Olivier Horlait σε παγκόσμια πρεμιέρα, με παρουσία τον Εμίρ Κουστουρίτσα και όλης της ομάδας παραγωγής. Από τις 7 έως τις 12 Απριλίου το 12ο Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Τουλάχιστον 50 γαλλικές ταινίες το χρόνο προβάλλονται στις ελληνικές αίθουσες, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνέβαλε σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει το 8% της παραγωγής γαλλόφωνων ταινιών, γεγονός που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις εξάπλωσης του γαλλόφωνου κινηματογράφου στο κόσμο.

Πληροφορίες

Αθήνα από την Πέμπτη 31 Μαρτίου έως Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 Κινηματογράφος Aττικόν, κινηματογράφος Απόλλων, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Αuditorium Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών

Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη 7 έως Τρίτη 12 Απριλίου 2011, Ολύμπιον

Προτεινόμενα για εσάς