Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες του «Δημόκριτου» για τις επιπτώσεις της ιαπωνικής κρίσης

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 18:34

Οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης απόστασης, οι μέχρι τώρα μετρήσεις ραδιενέργειας στην Ελλάδα, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, δεν εμπνέουν καμία ανησυχία και δεν δικαιολογούν τη λήψη μέτρων.

A- A A+

Απολύτως καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί επιστήμονες των αρμόδιων ερευνητικών Ινστιτούτων του «Δημόκριτου», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες διαβεβαίωσαν ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης απόστασης, οι μέχρι τώρα μετρήσεις ραδιενέργειας στην Ελλάδα, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, δεν εμπνέουν καμία ανησυχία και δεν δικαιολογούν τη λήψη μέτρων.

Σημείωσαν, ωστόσο, πως σοβαρή ανησυχία δημιουργούν τόσο οι πεπαλαιωμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν σε γειτονικές χώρες, όσο και η προοπτική κατασκευής αντιδραστήρα στο Ακούγιου της Τουρκίας.

«Δεν φαίνεται να κινδυνεύουμε από την Ιαπωνία, αλλά από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της περιοχής μας και τα πυρηνικά απόβλητα... Πρέπει να αντιδράσουμε», ανέφερε ο διευθυντής και πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», δρ Ν. Κανελλόπουλος, και επισήμανε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχτεί το ζήτημα αυτό που απασχολεί την Ελλάδα.

Ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε δεν είναι δυνατό να κατασκευαστεί αντιδραστήρας στην Τουρκία, ακόμα κι αν είναι νέου τύπου, σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από σεισμικό ρήγμα, γι αυτό χρειάζεται έγκαιρη αντίδραση, προτού η Ελλάδα βρεθεί ίσως κάποια στιγμή προ εκπλήξεως.

Πρόσθεσε ότι ένα λιγότερο γνωστό, αλλά σημαντικό, πρόβλημα αποτελούν τα πυρηνικά απόβλητα της Ουκρανίας, τα οποία μέσω του ποταμού Δνείπερου, που χύνεται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί τελικά να μολύνουν την Μεσόγειο, γι αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα «φράγμα» που θα εμποδίζει τη διαρροή τους.

Επισήμανε ακόμη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελεί λύση στον ενεργειακό προγραμματισμό μίας χώρας (ούτε της Ελλάδας) και τόνισε οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα δώσουν τη λύση, με δεδομένο μάλιστα, όπως εκτίμησε, ότι παγκοσμίως το πετρέλαιο θα επαρκεί το πολύ για 35 χρόνια ακόμα, έναντι 68-176 ετών του φυσικού αερίου και 224 ετών του άνθρακα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δυνατότητες μελλοντικής αξιοποίησης νέων πηγών, όπως το μεθάνιο, ακόμα και από την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή