Σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντά ο Πρωθυπουργός

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 08:31

Σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

A- A A+

Σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια αλλά και «το διογκούμενο κύμα λουκέτων στην αγορά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου του 2009, σύμφωνα με τις οποίες δεσμευόταν ότι «οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει».

Επικαλούμενος επίσης τις προβλέψεις της ΓΣΕΒΕ ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνε για «λουκέτο» μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλ. περί τις 225.000 επιχειρήσεις με κίνδυνο απώλειας 320.000 θέσεων εργασίας, ο κ. Σαμαράς ρωτά τον πρωθυπουργό, με τι μέτρα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το διογκούμενο κύμα λουκέτων στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ρωτά τον Πρωθυπουργό για τις ενέργειες της κυβέρνησης μπροστά στην «τουρκική προσπάθεια de facto αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο», με αφορμή και το πρόσφατο επεισόδιο με τον διάπλου του ιταλικού ερευνητικού σκάφους Explora. Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης ερωτά:

«1) Πώς σκοπεύετε τώρα να ακυρώσετε τα αποτελέσματα του τουρκικού διαγωνισμού για τις ελληνικού ενδιαφέροντος περιοχές;

2) Θα αντιδράσετε, επιτέλους, πιο δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις, όπως άλλωστε, προσφάτως, σας προέτρεψαν με την επιστολή τους 33 Έλληνες πρώην πρέσβεις;

3) Θα ενημερώσετε τουλάχιστον τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διερευνητικών επαφών; »

Για επερχόμενη λαίλαπα νέων μέτρων κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη δική του επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως το Σύμφωνο για το Ευρώ «δεν σημαίνει νέα μέτρα». «Παρόλα αυτά», συνεχίζει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι πια γνωρίζουν ότι επίκειται λαίλαπα νέων μέτρων, γιατί ήδη οι στόχοι για το 2011 έχουν πέσει έξω, ενώ το περίφημο πακέτο στο οποίο αναφερόταν πριν τις διαδοχικές Συνόδους Κορυφής, αφορά νέα μέτρα περίπου 25 δισ. ευρώ και εκποίηση 50 δισ. ευρώ δημόσιας περιουσίας, ως το 2015».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Τσίπρα, η υιοθέτηση του Συμφώνου για το Ευρώ «δεν είναι παρά η επιλογή ενός διαρκούς ευρωπαϊκού μνημονίου λιτότητας, που μεταφράζεται σε νέες μειώσεις μισθών, ακόμα πιο "ευέλικτες" μορφές εργασίας και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, δηλαδή σε μία διαρκή λιτότητα που θα υπονομεύσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική».

Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον Πρωθυπουργό:

«- Πως σκοπεύει η κυβέρνησή του να εξοικονομήσει το υπέρογκο ποσό των 25 περίπου δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αν όχι με νέα μέτρα, όπως ο ίδιος μας διαβεβαίωσε;

- Πότε σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τόσο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, για τη τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, όσο και το πακέτο περικοπών και εκποίησης δημόσιας περιουσίας με ορίζοντα το 2015;

- Θεωρεί ότι η παρούσα Bουλή νομιμοποιείται, τόσο ηθικά όσο και θεσμικά, να επικυρώσει δημοσιονομικά μέτρα με ορίζοντα που υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία της και μάλιστα με την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή