Ανησυχία Μπερλουσκόνι για «τσουνάμι» μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 18:07
UPD:21:41

Το φόβο ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από την Βόρειο Αφρική μπορεί να προσλάβει «μορφή ανθρώπινου τσουνάμι» εξέφρασε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

A- A A+

Το φόβο ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από την Βόρειο Αφρική μπορεί να προσλάβει «μορφή ανθρώπινου τσουνάμι» εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μετά την ολοκλήρωση ειδικής συνεδρίασης αφιερωμένης στην αντιμετώπιση των συνεχών αφίξεων λαθρομεταναστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι την Δευτέρα, η συνάντηση με τις αρχές της Τυνησίας, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι στόχος της είναι να επαναπατρίζονται εκατό Τυνήσιοι μετανάστες ενώ όσον αφορά στο μεγάλο όγκο βορειοαφρικανών στη Λαμπεντούζα σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα στηθούν καταυλισμοί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σε θέση να φιλοξενήσουν, συνολικά, επτά χιλιάδες άτομα.

Την ίδια ώρα, στην Λαμπεντούζα, ο ισχυρός άνεμος, έχει προκαλέσει την προσωρινή διακοπή της επιβίβασης στα πλοία των Τυνήσιων και Λίβυων που βρίσκονται στο νησί. Περίπου 20.000 μετανάστες, κυρίως από την Τυνησία, έχουν φτάσει στο μεσογειακό νησί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η μεταφορά τους σε άλλα μέρη της Ιταλίας είναι ιδιαίτερα αργή με αποτέλεσμα χιλιάδες μετανάστες να μένουν σε καταυλισμούς κάτω από δυσμενείς συνθήκες υγιεινής.

Σήμερα το πρωί στο μεταξύ έφτασε στον Τάραντα της Απουλίας το κρουαζιερόπλοιο Excelsior που μετέφερε χίλιους επτακόσιους δέκα έξι λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν προσωρινά στον καταυλισμό της περιοχής Μαντούρια.

Η υπερβολική όμως χρήση του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε οδηγήσει τις περασμένες ημέρες στην παραίτηση του ιταλού υφυπουργού εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, όπως και του ίδιου του δημάρχου της Μαντούρια, Σίλβιο Τομαζίνο.

Τόσο ο Μαντοβάνο όσο και ο Τομαζίνο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στις πλάτες του ήδη προβληματικού ιταλικού νότου.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία άσκησε κριτική στην ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον χειρισμό του κύματος μεταναστών που καταφτάνουν στο νησί της Λαμπεντούζα εξαιτίας της κρίσης στην βόρειο Αφρική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή