Καταδίκασε ο Ομπάμα τις δολοφονίες στο Αφγανιστάν

Κυριακή, 03 Απριλίου 2011 11:57

A- A A+

«Αποτρόπαια» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη δολοφονία τουλάχιστον δέκα ατόμων από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, με αφορμή το κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου από φανατικό ιερέα στις ΗΠΑ.

«Η βεβήλωση οποιουδήποτε ιερού βιβλίου, συμπεριλαμβανομένου του Κορανίου, είναι μία πράξη ακραίας μισαλλοδοξίας και φανατισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εν τούτοις, το να επιτίθεσαι και να δολοφονείς αθώους ανθρώπους ως αντίποινα, είναι αποτρόπαιο και έξω από κάθε έννοια ανθρώπινης συμπεριφοράς και αξιοπρέπειας», τονίζει ο Ομπάμα στη δήλωσή του.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, διαδηλώνουν στους δρόμους της Κανταχάρ φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στον Καρζάι», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό και 16 τραυματίες.

Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Καμπούλ, εκατοντάδες σπουδαστές απέκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τις δύο πόλεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον Ζαμαράι Μπασάρι, δεν έχουν σημειωθεί βιαιότητες.

Το κάψιμο του Κορανίου στις 20 Μαρτίου έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής στο Αφγανιστάν. Μέχρι τώρα 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι επτά εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, και περισσότεροι από 80 έχουν τραυματιστεί.

Οι τοπικές αρχές και εκπρόσωποι του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν κατηγορούν τους ταλιμπάν ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και τις ταραχές στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή