Ιαπωνία: Τη ρίψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα ανακοίνωσε η Tepco

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 12:31
UPD:12:53

A- A A+

Στη ρίψη 11.500 τόνων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα θα προχωρήσει η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power, «περίπου 10.000 τόνοι ύδατος αποθηκευμένου σε δεξαμενές και 1.500 τόνοι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους αντιδραστήρες 5 και 6, θα απορριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Εργαζόμενοι στο κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνεχίζουν εν τω μεταξύ τις προσπάθειες να σταματήσουν την διαρροή ραδιενέργειας μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους την Κυριακή να διακόψουν την εκροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον ωκεανό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το προσωπικό του σταθμού χρησιμοποιεί πολυμερή χημικά, που όμως δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό.

Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2. Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Η Tepco άρχισε επίσης να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές. Όπως μεταδίδει το Kyodo, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Σημειώνεται ότι ιαπωνικές επιστημονικές υπηρεσίες δημοσιοποίησαν στοιχεία που δείχνουν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό, 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή