Στην Αγκυρα αναμένετο τη Δευτέρα ο απεσταλμένος του συνταγματάρχη Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι, που εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών μετά την αυτομόληση του υπουργού Μούσα Κούσα στη Βρετανία. Η Αγκυρα είναι ο δεύτερος σταθμός του Ομπέιντι, μετά την Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ενώ την Τρίτη αναμένεται να μεταβεί στη Μάλτα
Στην Αγκυρα αναμένετο τη Δευτέρα ο απεσταλμένος του συνταγματάρχη Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι.
Όπως έκανε γνωστό Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να εξεταστεί η δυνατότητα μίας εκεχειρίας στη Λιβύη: «Θα συζητήσουμε για να δούμε αν υπάρχει κοινός τόπος για μία εκεχειρία», δήλωσε ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα εξάλλου με την ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ήδη «υπάρχουν αιτήματα (που διατυπώθηκαν προς την Τουρκία) προερχόμενα από τις δύο εμπόλεμες πλευρές», ενώ στην Τουρκία ενδέχεται να μεταβούν προσεχώς και εκπρόσωποι των εξεγερμένων για να συζητήσουν το ίδιο θέμα.
Στην Αθήνα ο απεσταλμένος του Καντάφι μετέφερε μήνυμα του Λίβυου ηγέτη στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμος για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους εξεγερμένους.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, κατά τις επαφές με τον Αμπντουλάτι Ομπέιντι δεν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από τη Λιβύη ούτε τέθηκε θέμα έλευσης του Λίβυου ηγέτη στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το καθεστώς, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς, πρόσθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ελληνας ΥΠΕΞ, εκτιμώντας, ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του Καντάφι από τη χώρα. Το σημαντικό, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, είναι ότι ξεκινάει μια προσπάθεια και ότι όλοι- η διεθνής κοινότητα και το καθεστώς στη Λιβύη- έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αναζητήσουμε πολιτική, διπλωματική λύση.
Προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τους ομολόγους του της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Γιασίμ Μπιν Γιαμπρ Αλ Τανί, της Λιβύης Αλ-Μπαγκνταντί Αλί Αλ-Μαχμουντί και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι από τις λίγες δυτικές χώρες που έχουν επιμείνει, από την αρχή, στην ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης κι έχουν διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς Καντάφι. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε άλλωστε προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη Διάσκεψη του Παρισιού, ενώ δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έχει κάνει και ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ανηλεής βομβαρδισμός της Μισράτα
Στα μέτωπα των συγκρούσεων εν τω μεταξύ, οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις βομβάρδιζαν από νωρίς το πρωί την πόλη-προπύργιο των ανταρτών, Μισράτα, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για «σφαγή».
Εκπρόσωπος των ανταρτών ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και συνεχιζόταν με βολές όλμων και πυροβολικού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος ήταν και περιοχές με κατοικίες και πως υπήρχαν απώλειες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει περαιτέρω. Ως «κόλαση» περιέγραφαν την κατάσταση πρόσφυγες από την πόλη της Μισράτα, μιλώντας για «σφαγή». Από την πλευρά τους, Λίβυοι αξιωματούχοι αρνούνταν ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτίθενται σε αμάχους και ισχυρίζονταν ότι μάχονται κατά ένοπλων συμμοριών της Αλ Κάιντα.