«Η μείωση της εταιρικής φορολογίας ενισχύει την ανάπτυξη»

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 07:00
NAFTEMPORIKI.GR

A- A A+

Η μείωση της εταιρικής φορολογίας, ακόμα και σε καιρό λιτότητας, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστήριξε, μιλώντας στο naftemporiki.gr ο Πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν με αφορμή τη δημοσιοποίηση του βρετανικού προϋπολογισμού.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να μειώσουμε αυτό το φόρο», όπως μας λέει, καθώς καθιστά πιο εύκολη την ίδρυση και επέκταση των επιχειρήσεων, προελκύει ξένες επενδύσεις και επομένως δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και ενισχύσει την ανάπτυξη.

Χαρακτηρίζει προσωρινή την άνοδο του πληθωρισμού στη Βρετανία, ενώ τονίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο κρατών-μελών της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα είναι σημαντικό να συνοδευτούν από αντίστοιχα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας ανακοινώθηκε στη Βρετανία. Είναι η λιτότητα ο σωστός δρόμος για τη Βρετανία ή ο υπουργός Οικονομικών κάνει πολλές περικοπές σε πολύ σύντομο διάστημα;

Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το πλαίσιο. Όταν η κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου κληρονόμησε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα που είχε ποτέ η Βρετανία. Αν το αφήναμε ανεξέλεγκτο, το κόστος δανεισμού σίγουρα θα ανέβαινε καθώς το χρέος θα αυξανόταν, αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο πληθωρισμό, θα ασκούνταν πιέσεις στην ανάπτυξη και στο τέλος θα είχαμε ένα φαύλο κύκλο και ακόμα χειρότερα οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη διαχείριση των δημοσιονομικών. Αυτή είναι μία πολιτική που υιοθετήσαμε και που ενέκριναν πολλοί διεθνείς οργανισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ. Δεν είναι μόνο η βρετανική κυβέρνηση που λέει ότι είναι το σωστό, έχουμε και ευρεία, ανεξάρτητη στήριξη. Θα έλεγα ότι κάποιοι έχουν κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση για δρακόντεια προσέγγιση στην περικοπή του ελλείμματος αλλά αυτό που έχουμε είναι μια μετρημένη και σταδιακή μείωση του ελλείμματος. Δεν μιλάμε για την εξάλειψη του ελλείμματος εν μία νυκτί, αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο, δεν μιλάμε γι’αυτό αλλά μιλάμε για ένα σταδιακό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το έλλειμμα είναι διαφορετικό από το χρέος, το έλλειμμα είναι πόσα ξοδεύουμε παραπάνω από αυτά που εισπράττουμε κάθε χρόνο, οπότε αρχίζουμε να το μειώνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε την οικονομική αξιοπιστία.

Μία από τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με αυτό τον προϋπολογισμό ήταν ότι δεν είχε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα;

Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ, δεν είμαι σίγουρος ότι είδα αυτή την κριτική, αλλά νομίζω ότι ο κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη. Ο περσινός έκτακτος προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ακριβώς μετά τις εκλογές είχε ως επίκεντρο τη σταθεροποίηση στα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία προχώρησαν αυτό το χρόνο αλλά φέτος επικεντρώνουμε στη συνέχιση αυτού του προγράμματος, στην προώθηση της ανάπτυξης και το τρίτο σκέλος είναι η δικαιοσύνη, να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι τα επιπλέον βάρη, όταν είναι απαραίτητα, μοιράζονται δίκαια στους Βρετανούς πολίτες και δεν επιβαρύνουν άδικα τους πιο φτωχούς.

Αυτός ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των εταιρικών φόρων. Αντίθετα, στην Ελλάδα είδαμε την επιβολή έκτακτων φόρων στην κερδοφορία των εταιρειών. Ωστόσο και οι δύο κυβερνήσεις είναι σε κατάσταση λιτότητας και επιχειρούν να αυξήσουν τα έσοδα. Ποια είναι η λογική πίσω από τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις σε εποχή λιτότητας;

Από την 1η Απριλίου, το ποσοστό του εταιρικού φόρου στη Βρετανία μειώθηκε κατά 2 μονάδες. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άλλοι φόροι έχουν αυξηθεί τους τελευταίες μήνες , όπως ο ΦΠΑ για παράδειγμα που έχει αυξηθεί, αλλά πιστεύουμε ότι η μείωση της εταιρικής φορολογίας είναι πολύ λογική από οικονομικής πλευράς. Καθιστά πιο εύκολη την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την επέκταση των επιχειρήσεων, προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις, και επομένως οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές. Νομίζουμε ότι είναι λογικό να μειώσουμε αυτόν το φόρο. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει το καθεστώς επιχειρηματικής φορολογίας της Βρετανίας το πλέον χαμηλό και ανταγωνιστικό στους G20. Aυτό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί δεν μιλάμε απλώς για την Ευρώπη, γιατί παρόλο που η Ευρώπη είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, ο υπόλοιπος κόσμος είναι επίσης εκεί έξω και εμείς στη Βρετανία και την Ευρώπη πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Οπότε με αυτό το στόχο θεωρούμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε μια τάση αύξησης του πληθωρισμού να εκτροχιάσει τους στόχους για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα καθώς η κρίση σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου; Μπορεί η Βρετανία να μπει πάλι σε ύφεση;

Έχετε δίκιο ότι ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχία αυτή τη στιγμή και έχετε δίκιο που εντοπίζετε τις τιμές του πετρελαίου ως μία από τις βασικές αιτίες. Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εμπορευμάτων επίσης συμβάλλουν. Ναι, είναι υψηλότερος απ’ό,τι θα θέλαμε αλλά η άποψή μας είναι ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα επανέλθει μεσοπρόθεσμα κοντά στο στόχο του 2% που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τιμές καταναλωτή. Πάλι, αυτή δεν είναι η άποψη της κυβέρνησης, είναι η άποψη των ανεξάρτητων θεσμών στη Βρετανία. Η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνεί με αυτή την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο, όπως και το Γραφείο Ελέγχου του Προϋπολογισμού που είναι ο ανεξάρτητος οργανισμός που η κυβέρνηση ίδρυσε μετά τις εκλογές για να παρέχει ανεξάρτητες και αντικειμενικές οικονομικές αναλύσεις των πολιτικών της κυβέρνησης και των επιπτώσεών τους. Οπότε είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή και ότι θα επιστρέψουμε στο σωστό δρόμο για σταθερό πληθωρισμό.

Πώς θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση;

Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή ερώτηση γιατί γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώσαμε εμείς σε εθνικό επίπεδο δεν είναι από μόνα τους αρκετά, πρέπει να συνοδευτούν με μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική. Υπάρχει ήδη μια ατζέντα, η λεγόμενη «Ατζέντα 2020» για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις δουλειές, σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε την παραγωγικότητα, τη ρύθμιση, πρέπει να κοιτάξουμε να στηρίξουμε την καινοτομία. Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ένα έγγραφο που παραθέτει, με κάποια λεπτομέρεια, πώς θα μπορούσε η ΕΕ να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που κάθε κράτος-μέλος εφαρμόζει, η Βρετανία ή Ελλάδα για παράδειγμα, πρέπει να συμπληρώνονται από μέτρα που συμφωνούνται εντός της ΕΕ και αυτό είναι κάτι που θα προχωρήσουμε με τους εταίρους μας. Ο πρωθυπουργός μας έχει γράψει στον κύριο Παπανδρέου και τους συναδέλφους του στην Ευρώπη με αυτές τις προτάσεις, προτείνοντας να δουλέψουμε όλοι μαζί για αυτή την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς