Ακτή Ελεφαντοστού: Κατάπαυση πυρός ζήτησαν οι δυνάμεις του Γκμπαγκμπό

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 15:52
UPD:16:43

A- A A+

Την κατάπαυση πύρος ζήτησε σήμερα Τρίτη ο πιστός στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, στρατηγός Φιλίπ Μανγκού, δηλώνοντας ότι τα στρατεύματά του «σταμάτησαν τις μάχες» εναντίον των δυνάμεων του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

«Μετά τους βομβαρδισμούς από τις γαλλικές δυνάμεις εναντίον κάποιων από τις θέσεις μας και κάποιων στρατηγικών σημείων στην Αμπιτζάν, σταματήσαμε κι εμείς τις μάχες και ζητήσαμε από τη γενική διοίκηση της Onuci (αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού) κατάπαυση πυρός», ανέφερε ο Μανγκού.

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς την Onuci να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξουν λεηλασίες και κυνήγι μαγισσών», ενώ εκτίμησε ότι η κατάπαυση πυρός θα επιτρέψει «την προστασία των αμάχων, των στρατιωτών, της ρεπουμπλικανικής φρουράς που φροντίζει για την ασφάλεια του προέδρου της Δημοκρατίας, του ίδιου του προέδρου και τις οικογένειάς του και των μελών της κυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εξωτερικών του Γκμπαγκμπό, Αλσίντ Ντζεντζέ, γνωστοποίησε ότι κατέφυγε στην κατοικία του γάλλου πρεσβευτή στο Αμπιτζάν, την ώρα που οι δυνάμεις του Ουαταρά συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πόλη.

Ενήμερος σχετικά με διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Γκμπαγκμπό δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Επιθυμούμε οι μάχες να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε οχυρωμένο καταφύγιο στην κατοικία του o Γκμπαγκμπό

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Onuci, Χαμαντούν Τουρέ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό βρίσκεται μαζί με μερικούς έμπιστούς του σε ένα οχυρωμένο καταφύγιο στην κατοικία του στο Αμπιτζάν.

Η κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν έχει δεχθεί τις τελευταίες ώρες επίθεση από τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή