Ακτή Ελεφαντοστού: Διαπραγματεύσεις για παράδοση του Γκμπαγκμπό

Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 21:57
UPD:22:49
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) στο κανάλι France 2 ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον Λοράν Γκμπαγκμπό και το στενό περιβάλλον του, τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Τσόι Γιουνγκ ζιν, και τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Εναπόκειται στις αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού να αποφασίσουν. Ζητήσαμε από την Onuci να διασφαλίσει την φυσική ακεραιότητα του και της οικογένειάς του», πρόσθεσε ο κ. Ζιπέ.

Ακόμη, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν έχει παραδοθεί, έχει εκφράσει την επιθυμία του να παραδοθεί και ζητεί την προστασία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Λοράν Γκμπαγκμπό για την παράδοσή του συνεχίζονται.

Ωστόσο, ο ίδιος Γκμπαγκμπό, σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι LCI, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας κήρυξε κατάπαυση του πυρός αλλά αρνήθηκε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι έτοιμος να παραδοθεί, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Γκμπαγκμπό επισήμανε ακόμη ότι η συζήτηση σχετικά με τον νικητή των εκλογών συνεχίζεται και δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ακτή Ελεφαντοστού στην ειρήνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή