Μ. Κοππά: Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις τουρκικές φυλακές

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 11:04
A- A A+

Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις τουρκικές φυλακές και τη συνεχή κακομεταχείριση των κρατουμένων κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Η ευρωβουλευτής ζητεί από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για το αν θα ζητήσει την παρακολούθηση των τουρκικών φυλακών, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Επιπλέον, ζητά την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων το οποίο επικύρωσε πρόσφατα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στις 31 Μαρτίου δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) σχετικά με την κατάσταση των τουρκικών φυλακών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα των κλιμακίων της CPT σε όλη σχεδόν την Τουρκία, παρατηρείται συστηματική κακομεταχείριση των κρατουμένων μέσω υπερβολικής σωματικής και λεκτικής βίας. Η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ανησυχητική στις φυλακές του Diyarbakır όπου η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να δώσει άμεσα τέλος στην πρακτική της καταναγκαστικής στέρησης ύπνου (sleep deprivation).

Με δεδομένο ότι η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT), ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου η Τουρκία να μην περιοριστεί στην τυπική επικύρωση του πρωτοκόλλου αλλά να προχωρήσει σε αποτελεσματική εφαρμογή του; Συγκεκριμένα, σκοπεύει να ζητήσει να υπάρξει παρακολούθηση (monitoring) των Τουρκικών φυλακών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΗΕ και να επιμείνει στην ανάγκη να παταχθεί το φαινόμενο της χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή