Προανακριτική για τα υποβρύχια εξετάζει το ΠΑΣΟΚ

Στη Βουλή η δικογραφία
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 15:30
UPD:21:15

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρεται μόνον το όνομα του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ γίνεται αναφορά σε «λοιπά μέλη της κυβερνήσεως που αποφάσισαν την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευαν την υλοποίησή τους αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση των υποβρυχίων. Όπως γνωστοποιήθηκε, αποτελείται από 50 ογκωδέστατους φακέλους, έχει αναπαραχθεί και έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, που θα προτείνουν τις επόμενες ημέρες τον τρόπο κοινοβουλευτικής διερεύνησης για το ζήτημα που εκτείνεται από το 1999 έως και το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρεται μόνον το όνομα του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ενώ γίνεται αναφορά σε «λοιπά μέλη της κυβερνήσεως που αποφάσισαν την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευαν την υλοποίησή τους αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις».

Όπως είναι γνωστό, η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει προσανατολισμός για σύσταση ενδεχομένως απευθείας προκαταρκτικής επιτροπής, δεδομένου ότι με τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου, τον Ιούνιο, λήγει και η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού από τη σημερινή Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να ζητήσει τελικώς σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και για την υπόθεση Siemens, δεδομένου ότι υπάρχουν συγκλίνοντα στοιχεία για ροή μαύρου χρήματος.

«Το ''όλα στο φως'' που έχει πει ο πρωθυπουργός, ισχύει και για την περίπτωση των υποβρυχίων, όπου το πόρισμα της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Βουλή και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα πάμε σε Προκαταρκτική Επιτροπή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι θέμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι για την κίνηση της διαδικασίας σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής απαιτούνται 30 υπογραφές και 151 ψήφοι στην Ολομέλεια. Και για τις δύο υποθέσεις υπάρχει ειλημμένη απόφαση να εφαρμοστεί ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια.

Στο νέο νόμο προβλέπεται η σύσταση ενός τριμελούς γνωμοδοτικού οργάνου αποτελούμενου από ανωτάτους εν ενεργεία δικαστικούς που θα γνωμοδοτούν για τη βασιμότητα των κατηγοριών, προκειμένου να υπάρξει προκαταρκτική επιτροπή. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πέρα από την ψήφιση του νόμου να υπάρξει και σχετική αλλαγή και του Κανονισμού της Βουλής.

Απευθείας προανακριτική ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Υπέρ της απευθείας σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.

Όπως επισημαίνει σε σχετική του δήλωση, μόνο με ταυτοποίηση τραπεζικών λογαριασμών και άσκηση αγωγών, μπορεί να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των πολιτών για αποκατάσταση της ζημίας του δημοσίου. «Επ’ αυτού», καταλήγει, «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει έως τώρα το παραμικρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή