Εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στη Βουλή

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 16:33

Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού όταν ο Γ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησαν στα ζητήματα αγοράς, τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τη Siemens και τα υποβρύχια.

A- A A+

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για άμεση προκήρυξη εκλογών και με φόντο την ακρίβεια, την οικονομία, αλλά και τις υποθέσεις της Siemens και των υποβρυχίων.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού (που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα επί της αρχής του από την πλειοψηφία) όταν ο Γ. Καρατζαφέρης επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησαν στα ζητήματα αγοράς, τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, τη Siemens και τα υποβρύχια.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τα δύο μεγάλα κόμματα «σιαμαία» και «δίδυμα» με το σκεπτικό ότι είναι «από κοινού σε όλα» και ανέφερε πως «η μόνη λύση είναι οι εκλογές εδώ και τώρα για να διώξει ο λαός όλους εκείνους που είτε με ανομήματα, είτε με παραλείψεις έφεραν την χώρα να ευτελίζεται από τον Τούρκο».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα για την Siemens ώστε «να φτάσουμε σε ταμίες και ταμεία, εκεί που βρίσκονται τα πολλά λεφτά».

Στην αναφορά περί «διδύμων» του προέδρου του ΛΑΟΣ στάθηκε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος κατέθεσε στοιχεία για να αποδείξει -όπως είπε- ότι δεν είναι ίδιοι όλοι, αλλά διαφέρουν στην εφαρμογή των πολιτικών.

Κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ότι επιχείρησαν να πουν πως «σήμερα γίνεται καταστροφή, ενώ καταστροφή επήλθε επί των ημερών τους». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ειδικότερα ότι «το 2008 ο δομικός πληθωρισμός εκτός του πετρελαίου και των εποχιακών διακυμάνσεων βρισκόταν στο 4%, εξαιρετικά υψηλός, ενώ σήμερα ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε σε μηδενικούς ρυθμούς και το 90% του γενικού δείκτη διαμορφώθηκε την προηγούμενη χρονιά, δυστυχώς από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να βάζει για να διασώσει την οικονομία».

Υπεραμυνόμενος των πολιτικών που ακολουθεί το υπουργείο του, τόνισε ακόμη ότι επιχειρείται μείωση τιμών, ενώ κατέθεσε πίνακα ανεξάρτητων εταιρειών μετρήσεων που αναφέρουν ότι το 2008 καταγράφηκε πραγματική αύξηση 4,3% και τώρα υπάρχει μείωση 0,4%.

«Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2013», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας στον κ. Καρατζαφέρη, ενώ στις αναφορές περί σκανδάλων, διαβεβαίωσε: «Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πάρουμε και όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που χρειάζονται, ώστε να διερευνηθεί πλήρως και ταχύτατα η άλλη μεγάλη υπόθεση για τα υποβρύχια».

Όταν τον λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε την έκπληξή του για «τις συγκρίσεις» που επιχείρησε να κάνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και υποστήριξε ότι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον καμία συλλογική ευθύνη και κανένα αίσθημα αυτοκριτικής.

«Είμαστε η δεύτερη χώρα με πληθωρισμό στην ΕΕ σε μια φάση ύφεσης κι εσείς επιχαίρετε και μιλάτε για το 2008 όταν η χώρα ήταν σε αναπτυξιακή πορεία κι εσείς μας πιέζατε για επιδοματική πολιτική;», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Χρυσοχοϊδη και τον κατηγόρησε ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν την κατάσταση αυτή την επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης.

«Αν δεν αλλάξετε εσείς, θα σας αλλάξει η κοινωνία», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, δήλωσε πως δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται στη Βουλή γιατί το κόμμα του ψήφισε το Μνημόνιο και στήριξε την οικονομική αυτή πολιτική που μείωσε οριζόντια το εισόδημα των πολιτών και αύξησε τον τιμάριθμο.

«Ήταν ένας μονόδρομος», ανταπάντησε ο κ. Καρατζαφέρης και συνέχισε: «Δόθηκε η ευκαιρία στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπάρχει και αυτή την κατασπατάλησε το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, σε παρέμβαση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τερτίπια για να ψηφιστεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας και τόνισε πως η πρόβλεψή του ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός δικαιώνεται.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτό το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ», διότι, όπως είπε, «κάνει την εσωκομματική κρίση, κρίση του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας».

«Εκτίθεστε. Αυτά που κάνετε είναι για γέλια και κλάματα», πρόσθεσε. Ακόμη ανέφερε πως το Δημόσιο έχει κάνει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών εκτός από τους πιστωτές και τις τράπεζες και πρόσθεσε πως «δεν βγαίνει αυτή η πολιτική» γιατί τα νέα μέτρα θα είναι σκληρά και επώδυνα αλλά και με αβέβαιο στόχο.

Επί του νομοσχεδίου που συζητήθηκε ο κ. Τσίπρας καταλόγισε σκόπιμη παραπλάνηση των καταναλωτών κι ακόμη είπε πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να παταχθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές, τα καρτέλ και οι συμπεριφορές των τραπεζών.

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «λογοπαίγνια» τα όσα είπ ο κ. Τσίπρας περί των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Είμαστε ένα μεγάλο κίνημα και μάθαμε να έχουμε διαφωνίες και τις λύνουμε μεταξύ μας και με έντονο τρόπο. Όμως είμαστε πάντα παρόντες προς όφελος του τόπου. Μην συγχέετε το ΠΑΣΟΚ με την δική μας κατάσταση».

Τέλος ανέφερε ότι δεν ωφελούν την χώρα και την Οικονομία οι αναφορές για αναδιάρθρωση και «όσοι κάνουν αυτήν τη συζήτηση δεν ωφελούν τόπο, είναι συζήτηση που δίνει τροφή σε όσους στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή