Αμάχους ως ασπίδες στο οδικό δίκτυο για να μπορούν να προελαύνουν ευκολότερα προς πόλεις που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους χρησιμοποιεί ο Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μη συμβατικές τακτικές διευκολύνοντας την οδική μετακίνησή τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα κατά την προέλασή τους» προς πόλεις που κατέχουν οι εξεγερμένοι, υποστήριξε ο Βρετανός αντιναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις απευθείας επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και κατά της επιμελητειακής βοήθειάς τους, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας προχωρούν σε «χειρουργικές επιθέσεις» για να κόψουν τον κύριο δρόμο εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων μεταξύ της Μιζουράτα και της Ατζνταμπίγια, προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των πολιτών.
Προσπάθειες από Ελλάδα και Τουρκία
Για ελληνοτουρκικές προσπάθειες που στοχεύουν στον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, λέγοντας ότι τόσο ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όσο και ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους, Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτγολου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε, επίσης, προχθές το βράδυ, τηλεφωνική συνομιλία με τον τέως γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέχει της Αφρικανικής Ένωσης. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Ανάν και σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στη Λιβύη.
Ειδικότερα συζητήθηκαν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με τις πολιτικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπως και οι σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας, τις οποίες ήδη η κυβέρνηση συζητά με πολλούς παράγοντες σε διεθνές επίπεδο.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» o κ. Δρούτσας είπε ότι η πρωτοβουλία να επισκεφθεί την Αθήνα -και στη συνέχεια την Αγκυρα και τη Μάλτα- ο απεσταλμένος της Τρίπολης Αμπντούλ Ατί αλ Ομπεϊντί ανήκε στη λιβυκή πλευρά και ενημερώθηκαν για την επίσκεψη αυτή η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και αραβικές χώρες.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον του Λίβυου ηγέτη Μoυαμάρ Καντάφι, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν υπάρχει κανείς στη διεθνή κοινότητα που να μπορεί να φανταστεί ένα πολιτικό μέλλον της Λιβύης με τον Μουαμάρ Καντάφι».
Χωρίς αναφορά στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός, Α. Νταβούτογλου, παρουσίασε χθες τον πρέσβη, Ομούρ Σολεντίλ, ως ειδικό απεσταλμένο για την κρίση στη Λιβύη, ο οποίος θα μεταφέρει στη Βεγγάζη και στις ομάδες της λιβυκής αντιπολίτευσης μήνυμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία θέλει μια εκεχειρία που θα ανοίξει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή στη Λιβύη και όχι μια μόνιμη εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμελισμό. Η έναρξη πολιτικού διαλόγου, η διενέργεια εκλογών και η μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, είναι τα επόμενα βήματα που περιέγραψε ο Τούρκος υπουργός.