Ευρωκοινοβούλιο: Κατά της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 22:02
UPD:22:08
A- A A+

Στρασβούργο,

Αντίθετοι στην έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την έγκρισή της.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο κομμάτων έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν την έκθεση, η οποία προτείνει άμεση ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ.

Με παρέμβασή της, η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι θα συμφωνεί σε όλα όσα της ζητούν. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να αρχίσει η διαδικασία για την ένταξη», τόνισε η κ. Γιαννάκου. «Η θα λυθεί το θέμα του ονόματος, ή δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», όπως είπε. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ελλάδα ότι εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ, καθώς υπάρχουν χώρες που εδώ και καιρό εμποδίζουν την ένταξη άλλων χωρών.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «όλοι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ», αλλά παράλληλα, όπως επισήμανε, υπάρχει και ο στόχος επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. «Αν αρχίσουμε τώρα την ενταξιακή διαδικασία, θα δώσουμε κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερη αδιαλλαξία από την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης στο θέμα του ονόματος», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για λάθος μήνυμα και λάθος πολιτική.

Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, δήλωσε ότι «η έκθεση για την ΠΓΔΜ για μία ακόμα χρονιά παραμένει προβληματική, καλώντας για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». «Έγινε μία σκληρή διαπραγμάτευση στη διάρκεια της οποίας πετύχαμε πολλά: αναγνώριση των κατάφωρων παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης καθώς και στηλίτευση της “αρχαιολαγνείας” από το καθεστώς Γκρούεφσκι… Επειδή όμως στο τελικό κείμενο παραμένει η αναφορά για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καταψηφίσει την έκθεση», όπως επισήμανε η κ. Κοππά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή