ΠΑΣΟΚ: Θύμα εσωκομματικών πυρών το ν/σ για τα τυχερά παιγνίδια

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 06:01
UPD:14:40

Eπικρίσεων συνέχεια σε βάρος του υπουργού Οικονομικών από τους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου υποχρεώθηκε να αποσύρει το ν/σ για τα τυχερά παιγνίδια μπροστά στο νέο κύμα αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

A- A A+

Στην τροποποίηση του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των τυχερών παιχνιδιών αναγκάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τις ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Το θέμα δημιουργήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο υπουργός Οικονομικών παρουσίαζε το ν/σ, και αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας του κ. Παπακωνσταντίνου με κυβερνητικούς βουλευτές για διάφορες πτυχές της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την αδειοδότηση παιγνιομηχανημάτων και διαδικτυακού στοιχήματος με στόχο την άντληση 700 εκατ. ευρώ από νέες άδειες για τυχερά παιχνίδια και δικαιώματα φέτος, στο πλαίσιο του μνημονίου.

Με βασικό επιχείρημα ότι το εν λόγω ν/σ θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολές και γι αυτό ζήτησαν με τον πλέον σαφή τρόπο την απόσυρσή του, φέρνοντας τον υπουργό Οικονομικών σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς ήδη το νομοσχέδιο έχει περάσει δις από το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μία κατεύθυνση πλήρους απελευθέρωσης της λειτουργίας των παιγνίων και των στοιχημάτων», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του ν/σ διερωτώμενος γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκατ. ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι ο τζόγος υπάρχει. Τελικά όμως, και μπροστά στο κύμα αντιδράσεων από τους κυβερνητικούς βουλευτές, υποχρεώθηκε να το αποσύρει, λέγοντας ότι αφού ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό, θα το επαναφέρει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο ρ/σ Ράδιο 9 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σχολίασε σχετικά με το ζήτημα ότι η Κ.Ο. επηρεάζεται από την εκλογική της βάση, στην οποία κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει ηθικό θέμα.

Πάντως, τόνισε ότι στην Κ.Ο. υπάρχει η τάση κάποιοι να δέχονται πολύ εύκολα τις πιέσεις που τους ασκούνται και ότι αν και οι 156 βουλευτές είχαν γίνει υπουργοί τα προβλήματα θα ήταν λιγότερα.

Δίκαιη χαρακτήρισε την αντίδραση των βουλευτών σχετικά με το ν/σ για τα τυχερά παιχνίδια, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντοτε δίκιο η κυβέρνηση ή ο υπουργός. Υποστήριξε επίσης ότι «τα φρουτάκια δεν χρειάζονται», καθώς, όπως είπε, αν θέλει η κυβέρνηση να εισπράξει και άλλα χρήματα, μπορεί να το κάνει χωρίς να καταστρέψει τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία.

Για υποτιθέμενες διαφωνίες κάνει λόγο το ΚΚΕ που υποστηρίζει ότι «με την πορεία πτώχευσης του λαού δεν διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης».

«Αυτοί», συμπληρώνει, «ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση». «Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή