Αναστέλλουν τη λειτουργία τους Αρεταίειο και Αιγινήτειο

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 08:39
UPD:14:32

Την αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο λόγω έλλειψης κονδυλίων και καθυστέρησης των επιχορηγήσεων αποφάσισαν την Παρασκευή οι διοικήσεις τους.

A- A A+

Την αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο λόγω έλλειψης κονδυλίων και καθυστέρησης των επιχορηγήσεων αποφάσισαν την Παρασκευή οι διοικήσεις τους.

Σύμφωνα με αρμόδιους των νοσοκομείων, τα κονδύλια για φάρμακα, τρόφιμα αλλά και τη μισθοδοσία του προσωπικού είναι πολύ μειωμένα και για το λόγο αυτόν ελήφθη η απόφαση να σταματήσουν οι εισαγωγές ασθενών και οι εφημερίες.

Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το υπουργείο Παιδείας, που εποπτεύει τα δύο νοσοκομεία, διαβεβαίωνει σήμερα ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη.

Οπως αναφέρει, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ακόμη ότι έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του υπουργείου Παιδείας. Αντιστοίχα, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Αισιόδοξος για λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα δύο νοσοκομεία, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5:

«Κάναμε ως υπουργείο Υγείας, μια κίνηση και διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση από 1 εκατ. ευρώ, σε 2 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό. Είπα στον συνάδελφό μου κ. Δημόπουλο, να φτιάξει έναν προϋπολογισμό τι χρωστά το Δημόσιο στα δύο νοσοκομεία και σε συνάντηση που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, με τους υπουργούς Υγείας, Αν. Λοβέρδο και Παιδείας, Αννα Διαμαντοποούλου, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Από ό,τι μου είπε ο κ. Δημόπουλος, το υπουργείο Παιδείας τούς είπε ότι σύντομα θα τους διαβιβάσει τα χρήματα που είναι 12 εκατ. ευρώ το χρόνο και 3 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Από αυτά τα χρήματα, 2 εκατ. ευρώ αφορούν κρατήσεις για πληρωμές σε προμηθευτές, για να έχουν υλικά». «Είμαι αισιόδοξος ότι το θέμα μπορεί να λυθεί εντός της εβδομάδας», εκτίμησε ο κ. Πολύζος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο, Σ. Τριανταφύλλου, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, παρατήρησε ότι «μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης, μετά την επιδρομή της ΕΕ και της τρόικας, τα νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί αλύπητα». «Έχουν κόψει», είπε, «την άμεση χρηματοδότηση του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι άρρωστοι και να λείπουν φάρμακα πρώτης γραμμής. Το κράτος μας αναγκάζει να αποσύρουμε τις εφημερίες και την εισαγωγή αρρώστων στο νοσοκομείο. Σαν εργαζόμενοι, εμείς δεν θα κλείσουμε το νοσοκομείο. Θα βρισκόμαστε στα πόστα μας, θα δουλεύουμε και θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό. Αναγκαστικά βγαίνουμε από τις εφημερίδες, διότι κινδυνεύει η υγεία του ελληνικού λαού. Κινδυνεύει η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Εδώ εκπαιδεύεται το 80% των γιατρών», υπογράμμισε ο κ. Τριανταφύλλου.

ΝΔ: Εμμονή σε δογματισμούς από την κυβέρνηση

«Οι ερασιτεχνισμοί των υπουργών Παιδείας και Υγείας έφεραν ήδη τα αποτελέσματά τους», σχολιάζει εκ μέρους της ΝΔ ο Θανάσης Γιαννόπουλος και καταλογίζει στην κυβέρνηση αδιαφορία.

Οπως αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, «αποτελεί ντροπή η αναστολή λειτουργίας και θα πρέπει με κάθε μέσο έστω και την ύστατη να βρεθεί λύση».

Ο Κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει ότι υπάρχει λύση, αλλά ότι φοβάται πως «η εμμονή σε δογματισμούς και η μη λήψη απόφασης χρηματοδότησης εκ μέρους της κυβέρνησης θα αποτελέσουν την απαρχή δεινών και για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της. «Εάν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών αυτών νοσοκομείων τότε θα πρέπει να επέμβει ο κ. Πρωθυπουργός», καταλήγει.

ΚΚΕ: Κυβερνητικό σχέδιο για συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων

«Η κυβέρνηση με την πολιτική της θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες και εξειδικευμένες στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η απόφαση των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων για αναστολή της συμμετοχής τους στις εφημερίες και στη νοσηλεία των ασθενών, συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων και στην επιχειρηματική τους δράση».

«Υπονομεύει την κοινή πάλη της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων και των υγειονομικών για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν το σχέδιο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος των δύο νοσοκομείων», συμπληρώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εκτιμά τέλος ότι «η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Αρεταίειο και το Αιγινήτειο είναι προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει και με τα άλλα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ».

ΣΥΝ: Πλήρης κυβερνητική αναλγησία για τη δημόσια υγεία

Για μεθοδευμένη πολιτική με στόχο τη διάλυση του κοινωνικού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση το Τμήμα Υγείας – Πρόνοιας του Συνασπισμού, με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

Ο ΣΥΝ κάνει λόγο για «πλήρη αναλγησία και αδιαφορία για τη δημόσια υγεία» και εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία.

«Χωρίς επάρκεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα και καύσιμα, λόγω της μείωσης από το Νοέμβριο κατά 30% της επιχορήγησής τους, από το υπουργείο παιδείας στο οποίο υπάγονται και έχοντας κηρύξει στάση πληρωμών το υπουργείο υγείας στους μισθούς των ειδικευομένων και στις δαπάνες για απόρους και ανασφάλιστους, τα δύο νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν και να εξασφαλίσουν ασφαλή ενδονοσοκομειακή νοσηλεία για του πολίτες» επισημαίνει ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι αυτή είναι η κατάσταση που επιφυλάσσει η μνημονιακή κυβέρνηση για την υγεία του λαού, με τις επικείμενες καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή