Ακτή Ελεφαντοστού: Συνελήφθη ο Γκμπαγκμπό

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 16:06
UPD:21:33
A- A A+

Συνελήφθη από τις γαλλικές δυνάμεις ο Λοράν Γκμπαγκμπό και παρεδόθη στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σύμβουλο του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μετά την εισβολή γαλλικών τεθωρακισμένων στην προεδρική κατοικία, ο Γκμπαγκμπό «συνελήφθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στην οικία του και παρεδόθη στους επικεφαλής των ανταρτών», δήλωσε στο Reuters ο Τουσαίν Αλέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό.

«Ναι, συνελήφθη», επιβεβαίωσε λίγο αργότερα η εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος προέδρου και αντιπάλου του Γκμπαγκμπό, Αλασάν Ουταρά. Όπως έγινε γνωστό, ο Γκμπαγκμπό μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

Τη σύλληψη Γκαγκμπό επιβεβαίωσε και ο ΟΗΕ: «Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό παρεδόθη στις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά και βρίσκεται υπό κράτηση», δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Η UNOCI (όπως είναι η ονομασία της αποστολής του ΟΗΕ στην αφρικανική χώρα) «παρέχει προστασία και ασφάλεια σύμφωνα με την εντολή της», πρόσθεσε εννοώντας την προστασία όλων των πολιτικών στελεχών στην Ακτή Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένου του Γκμπαγκμπό.

Μετά τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα συνεδρίαση.

Ο Γκμπαγκμπό αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς εκατοντάδες πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες στις μάχες μεταξύ των υποστηρικτών του και των δυνάμεων του Ουαταρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή