Λιβύη: Ενώπιον των αντικαθεστωτικών το σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 17:53
UPD:18:14

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απηύθυνε έκκληση για «ολοκληρωτική διακοπή της βίας και ολοκληρωτική διακοπή όλων των επιθέσεων και κακοποίησης των πολιτών».

A- A A+

Στη Βεγγάζη βρίσκονται μέλη της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης προκειμένου να προτείνουν στους αντικαθεστωτικούς σχέδιο εκεχειρίας το οποίο, όπως ισχυρίζεται η αποστολή, έχει γίνει ήδη αποδεκτό από το Μουάμαρ Καντάφι.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί ότι θα μελετήσουν το σχέδιο, αλλά έχουν αποκλείσει την κατάπαυση του πυρός εάν δεν παραιτηθεί ο Καντάφι.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απηύθυνε έκκληση για «ολοκληρωτική διακοπή της βίας και ολοκληρωτική διακοπή όλων των επιθέσεων και κακοποίησης των πολιτών». Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν πρόκειται να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η λύση πρέπει να εμπεριέχει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ακόμα ότι, προκειμένου να γίνει αποδεκτή, η εκεχειρία θα πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις: «πρώτον, να είναι αξιόπιστη και να περιλαμβάνει την αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού, δεύτερο, να μπορεί να επιβλέπεται και να ελέγχεται επαρκώς και τέλος να προωθεί την πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού».

Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, έχουν ανακοινωθεί «πολλές εκεχειρίες» από το καθεστώς του Καντάφι οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν.

Στη διπλωματική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης συμμετέχουν ηγέτες από τη Νότια Αφρική, τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό και την Ουγκάντα. Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα επέστρεψε στη Νότια Αφρική αφού ηγήθηκε της αποστολής στην Τρίπολη.

NATO
ΝΑΤΟ: Δήλωση Α.Φ. Ράσμουσεν για τη Λιβύη

Δήλωση Α.Φ. Ράσμουσεν για τη Λιβύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο οδικός χάρτης προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Όταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους».

Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι «δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Σύμφωνα με κάτοικο της πόλης οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην ανατολική είσοδο της πόλης και στο κέντρο της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή