Λιβύη: Οχι των εξεγερμένων στο ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 19:49
UPD:12/04/2011 12:56

A- A A+

Απέρριψαν οι αντικαθεστωτικοί το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ενωσης, με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίνεται στο βασικό τους αίτημα, που είναι η παραίτηση του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, καθώς και επειδή προτείνεται η αναμόρφωση ενός συστήματος διοίκησης με το οποίο διαφωνούν.

Η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης νωρίτερα είχε αναφέρει πως το σχέδιο έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τον Καντάφι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον Επίτροπο Ειρήνης και Ασφάλειας της Aφρικανικής Ένωσης Ράμταν Λααμάμρα και στην οποία αναφερόταν λεπτομερώς το σχέδιο, ο οδικός χάρτης προβλέπει «την άμεση κατάπαυση των συγκρούσεων», τη διευκόλυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό και την έναρξη διαλόγου «μεταξύ των πλευρών» ενόψει μίας μεταβατικής περιόδου.

Στη μεταβατική περίοδο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να γίνουν «οι απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την εξάλειψη των αιτιών της παρούσας κρίσης οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες του λαού της Λιβύης για δημοκρατία, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια, όπως και για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Όταν ο Λααμάμρα ρωτήθηκε αν συζητήθηκε η αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία απάντησε: «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας υπήρξαν συζητήσεις με τον ηγέτη. Ομως δεν μπορώ να μιλήσω για αυτές, κατ' αρχάς διότι δεν πήρα μέρος και επιπλέον επειδή πρέπει να διαφυλάξω την εμπιστευτικότητά τους».

Ο Λααμάμρα πρόσθεσε εξάλλου ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει ότι «δεν εναπόκειται σε καμία πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της χώρας».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Σύμφωνα με κάτοικο της πόλης οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στην ανατολική είσοδο της πόλης και στο κέντρο της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή