Έντονη αντίδραση Ιταλών υπουργών για το θέμα των Τυνήσιων λαθρομεταναστών

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 22:58

A- A A+

Την έντονη αντίδραση Ιταλών υπουργών προκάλεσε η στάση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν στήριξαν το αίτημα της Ιταλίας, που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διέλευσης, μέσα στην Ένωση, των βορειοαφρικανών μεταναστών που έφτασαν στην Λαμπεντούζα.

«Η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη. Διερωτώμαι αν έχει ακόμη νόημα να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, και πρόσθεσε: «όταν χρειάσθηκε εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αλλά σε εμάς, μας είπαν: αγαπητή Ιταλία, πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνη σου».

Σημείωσε μάλιστα ότι «οι κριτικές δεν απευθύνονται τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών».

«θέλαμε να θέσουμε στην Ευρώπη την υπόθεση της μετανάστευσης ως μια υπόθεση συνολική που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί μαζί. Η πολιτική, ήταν απούσα, η Ευρώπη δεν κατάφερε να μιλήσει με μια και μοναδική φωνή. Ας μείνει, λοιπόν, η Ευρώπη, με τον εγωισμό της, εμείς θα βρούμε άλλες λύσεις», επισήμανε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι.

Πάντως, ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, χθες βράδυ είχε τονίσει ότι «τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής δράσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη καμία πιθανότητα απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Σύμφωνα επίσης με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν έχει εκφρασθεί ακόμη επίσημα, ελπίζει σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή