Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση χρέους Ελλάδας και ευρωζώνης, όπως εκφράστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής είναι μόνο η αρχή, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, όπως είπε μιλώντας στο naftemporiki.gr o ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.
Σε ερώτημα σχετικά με το αν η απάντηση που δόθηκε στην κρίση χρέους από την ΕΕ στην τελευταία σύνοδο κορυφής ήταν επαρκής ο κ. Δανέλλης απάντησε αρνητικά. «Αν ίσχυε αυτό θα είχαμε άλλη αντίδραση από πλευράς αγορών», όπως μας είπε σε συνάντηση που είχε με το naftemporiki.gr στο Στρασβούργο. «Όσο δεν υπάρχει μία ενιαία αντίληψη από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών για το τι εννοούμε όταν μιλάμε για οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, δεν θα μπορέσουμε και να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε.
Τόνισε ωστόσο ότι «η βασική ευθύνη αντιμετώπισης της πολύ δύσκολης πραγματικότητας πέφτει σε εμάς, στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις αλλά και στην ελληνική κοινωνία». «Εάν δεν απομακρυνθούμε συνολικότερα από ιδεοληψίες, συνήθειες και αντιλήψεις, από τον τρόπο που είχαμε μάθει ότι λειτουργεί το κράτος, από την απόλυτη εξάρτηση του ιδιωτικού τομέα από τον κρατικό κορβανά, αν όλα αυτά δεν διαφοροποιηθούν δεν μας σώζει καμία πολιτική ή άλλη προσέγγιση από τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ανέφερε ότι έχει γίνει επανάσταση σε σχέση με την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Όσο κι αν κανείς διακρίνει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δεν μπορούμε να μην αποδεχθούμε ότι έχει συμβεί μία μικρή επανάσταση στην αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμών», επισήμανε.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Δανέλλης είπε ότι «δεν είναι τόσο απλό να συζητάμε τέτοιου είδους σενάρια και επιλογές και μάλιστα να γίνεται μια γενικευμένη συζήτηση από ανθρώπους που λίγη σχέση έχουν με το αντικείμενο».
Ερωτηθείς αν το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα μας βγάλει από την κρίση, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εάν δεν φανούμε αδύναμοι στις σειρήνες του λαϊκισμού και του συντεχνιασμού τότε ναι, μπορούμε με σταθερότητα και προσήλωση στις αποφάσεις και επιλογές που μέχρι τώρα έχει κάνει ο πρόεδρος και η κυβέρνηση να βγούμε από τη ζοφερή κατάσταση με την αξιοποίηση και της δημόσιας περιουσίας και με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών που οφείλουμε ούτως άλλως να κάνουμε για τον εκσυγχρονισμό και της οικονομίας και της κοινωνίας».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Δανέλλης δήλωσε ότι η δέσμευση του κ. Παπανδρέου να προτείνει νομοθεσία ώστε να μην τίθεται προς πώληση ελληνική γη ήταν «μία διατύπωση υπερβολής προς απάντηση μιας άλλης υπερβολής, της λαϊκιστικής αντίδρασης για τη διάσωση των περίφημων “ασημικών” μας από το ξεπούλημα, γιατί δυστυχώς ως κοινωνία δεν έχουμε ούτε ακόμα αυτή την κρίσιμη στιγμή τη στοιχειώδη ευθυκρισία ότι συνιστά νοικοκυροσύνη να αξιοποιήσεις τον πλούτο σου για να αντιμετωπίσεις μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, πράγμα που θα έκανε κάθε πολίτης σε μια δύσκολη στιγμή».
Αναφερόμενος στο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι αποτελεί επιβεβαίωση ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μία ασφαλής μορφή ενέργειας. «Στην Ευρώπη, όπου σχεδόν το σύνολο των χωρών-μελών εξαρτούν τον ενεργειακό τους χάρτη από την πυρηνική ενέργεια, το ζήτημα προβάλλει πολύ έντονα», ένα ζήτημα που γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό καθώς πολλοί σταθμοί είναι πλέον «γερασμένοι». Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως μας είπε, φαίνεται ότι τείνει προς μία σταδιακή απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια και μέχρι να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου και ασφαλούς λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών που να είναι ενιαίο.