ΙΑΕΑ: Πολύ διαφορετικά Φουκουσίμα - Τσερνομπίλ

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 19:25
UPD:22:51
A- A A+

Η απόφαση της Ιαπωνίας να αυξήσει το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος της Φουκουσίμα στο ανώτατο επίπεδο 7 από 5 της σχετικής κλίμακας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1954818 δεν σημαίνει ότι αυτό είναι συγκρίσιμο με εκείνο του Τσερνομπίλ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι ανέφερε ότι το ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι εντελώς διαφορετικό, τονίζοντας ότι το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από το δυστύχημα στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία δεν είναι πιο υψηλοί σήμερα από χθες παρά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τις ιαπωνικές αρχές.

«Η εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χαρτλ, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως εξήγησε, «αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουν νέες εκτιμήσεις για το συνολικό επίπεδο της ακτινοβολίας επειδή συνδύασαν τις ακτινοβολίες από τους αντιδραστήρες, ένα, δυο και τρία».

Επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία στη ζώνη αυτή πέραν των 40 χλμ. είναι κατά πάσα πιθανότητα ελάχιστοι, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις ιαπωνικές αρχές φαίνονται επαρκή για την ώρα.

Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά, διότι όλα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, αναγνώρισε ο κ. Χαρτλ.

«Σταθεροποιείται βήμα-βήμα» η κατάσταση

Στο μεταξύ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα «σταθεροποιείται βήμα-βήμα» και η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.

Ο Καν υποσχέθηκε να μοιραστεί την εμπειρία της Ιαπωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα ατυχήματα.

«Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας», παραδέχθηκε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια.

«Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για τη μη διάθεση των προϊόντων τους στο εμπόριο», τόνισε.

Κάλεσε επίσης τους Ιάπωνες «να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής». «Έχω μια πρόταση: να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθειά μας στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την καταστροφή», τόνισε.

«Πιστεύω ότι η κατανάλωση προϊόντων από τις περιοχές που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε. Ας καταναλώσουμε αυτά τα προϊόντα και ας υποστηρίξουμε την περιοχή με ενθουσιασμό», πρόσθεσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή