Εξηγήσεις από Siemens ζητεί η Αθήνα

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 14:30
UPD:15:34
EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

A- A A+

Εξηγήσεις από τη Siemens ζητεί η ελληνική κυβέρνηση με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης που θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό σήμερα στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Καστανίδης.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η γερμανική πλευρά οφείλει να αποζημιώσει την ελληνική, ανεξαρτήτως της ποινικής έκβασης της υπόθεσης, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα επιβληθούν πρόστιμα με βάση το νόμο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

«Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι δικές τους εταιρείες είναι πρωταθλητές της διαφθοράς σε όλο τον κοσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

«Αυτά που είπατε στη Βουλή να τα πείτε και στον πρωθυπουργό να τα μεταφέρει στην κ. Μέρκελ, γιατί όταν βγαίνει συνήθως απλώς ακούει», παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. «Ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση τω καθηκόντων του», απάντησε ο κ. Καστανίδης, υπερασπίζεται αυτά που πρέπει και κατά τον τρόπο που πρέπει».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, υποστήριξε πως η γερμανική Δικαιοσύνη πρωτοστάτησε στη συγκάλυψη των σκανδάλων».

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επανέλαβε την κριτική του προς τα δύο μεγάλα κόμματα: «Είστε σιαμαία στη διαφθορά, γι αυτό και απαιτείται να γίνουν εκλογές», υπογράμμισε και κατηγόρησε ευθέως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το γεγονός ότι «δεν έχει πάει κάποιος φυλακή κι ούτε πρόκειται να πάει και με τον καινούργιο νόμο», ενώ αποκάλεσε το συζητούμενο ν/σ για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, «δήλωση έκτακτης μετάνοιας με καθυστέρηση 10 ετών».

Στον ίδιο τόνο ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως δεν κινείται τίποτε για την αναζήτηση αποζημιώσεων, αλλά και το επαχθές χρέος που προκύπτει από τα υπερβολικά τιμήματα στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, το οποίο όπως εκτίμησε, ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατήγγειλε τη διάκριση να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή μόνον ο Ακης Τσοχατζόπουλος, επιμένοντας ότι αυτό δίνει την εντύπωση συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταθέτει ακριβώς την ίδια πρόταση. «Γιατί στην ειδική υποεπιτροπή εξοπλισμών οι υπόλοιποι υπουργοί; Όλοι πρέπει να πάνε στην προανακριτική, γιατί επί ΝΔ πληρώθηκαν 723 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η Ferrostaal μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκατ. ευρώ. Διαφορετικά πάμε σε μία συγκάλυψη που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, στον οποίο απάντησε ο κ. Παυλόπουλος υποστηρίζοντας πως «ό,τι πληρώθηκε από τους υπουργούς της ΝΔ ήταν όσα δρομολογήθηκαν από σύμβαση της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στην αρχική σύμβαση, ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε επιπλέον». «Το ίδιο έγινε και με την προμήθεια του C4 I, για το οποίο ζητούνται ευθύνες από τους υπουργούς της ΝΔ, όταν εμείς απλώς πληρώναμε το νοίκι για το ΤΕΤΡΑ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Η τιμωρία των ενόχων είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή του Συντάγματος», επανήλθε ο κ. Καστανίδης και επανέλαβε ότι ο νόμος του 2003 ήταν σαφώς καλύτερος του προηγούμενου κι ότι σίγουρα δεν ευθύνεται για την ατιμωρησία, λόγω της παρέλευσης των αποσβεστικών προθεσμιών. «Δώσαμε», είπε, «ευκαιρίες και αφορμές στους πολίτες να κοιτάζουν καχύποπτα τους πολιτικούς, αφού το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου ήταν κάτι αρνητικό, όπως λάθος ήταν και ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις του Βατοπεδίου και των ομολόγων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή