Αιχμές Καστανίδη για το «όχι» των ανωτάτων δικαστικών

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 15:46
UPD:19:37

A- A A+

«Κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης την άρνηση του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδα και Ιωάννη Τέντε, να προσέλθουν σε ακρόαση» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Προηγήθηκε αναφορά του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη στάση των ανώτατων δικαστικών. Ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο απέδωσε στην αντιπαλότητα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δικαιοσύνης και εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης απέρριψε τα περί αντιπαλότητας εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Η επιστολή του κ. Καλαμίδα, με την οποία ανακοίνωνε την απόφασή του να μην ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Επιτροπής, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των βουλευτών, που έκριναν το περιεχόμενό της από άστοχο έως υποτιμητικό για το Κοινοβούλιο.

Τελικά, οι βουλευτές υιοθέτησαν την πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για την αποστολή απαντητικής επιστολής, στην οποία θα εκφράζεται η «λύπη» τους για τη στάση του κ. Καλαμίδα και η «ανησυχία» τους για τις σχέσεις ανάμεσα στη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής επαίνεσαν τους πέντε αντιπροέδρους για την παρουσία τους στη συνεδρίαση, την οποία έκριναν «εξαιρετικά χρήσιμη».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Σήφης Βαλυράκης άφησε υπαινιγμούς για τα «τρία χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης για υπόθεση που είχε να κάνει και με ευθύνη υπουργών» και για ανθρώπους που «αισθάνονται πως έχουμε ρωμαϊκή αυτοκρατορία και αυτοκράτορες…»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή