Ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά sτο θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Στη διάρκεια της ομιλίας της η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης που διήρκησε πέντε μήνες και στόχος του είναι η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός των υποδομών στο πλαίσιο της χρηστής και υγιούς διοίκησης, όπως και η ανανέωση ενός θεσμικού πλαίσιο στην εκπαίδευση που δεν θα διέπεται από όρους λειτουργίας περασμένων δεκαετιών, αλλά θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.
Δήλωσε επίσης ανοιχτή σε προτάσεις, ενώ υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τις μετεγγραφές, κάνοντας λόγο για δίκαιη και αντικειμενική ρύθμιση που λύνει τεράστια προβλήματα.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Σπύρος Ταλιαδούρος έκανε λόγο για «νομοσχέδιο μαμούθ» που περικλείει άσχετα θέματα, ενώ υποστήριξε ότι επιχειρείται ιδεολογική πολιτική χειραγώγηση του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αντιβαίνει, όπως είπε, τις αρχές της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο παίρνει τα αναγκαία μέτρα στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για να περάσει, με τη στήριξη και της ΝΔ, η προαποφασισμένη πολιτική στην εκπαίδευση που είναι ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης.
Για πολύ καλή επαινετική πρωτοβουλία επί της αρχής του σχεδίου νόμου έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από υπέρμετρο συγκεντρωτισμό και εξέφρασε φόβους για δημιουργία διαφορετικών εκπαιδευτικών ταχυτήτων στη δημόσια εκπαίδευση.
Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς μίλησε για «αλαζονεία της πλειοψηφίας», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ