Βουλή: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 18:47

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.

A- A A+

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων του το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών του 2003. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια της ως τώρα εμπειρίας.

Για τη συγκρότηση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου από ανώτερους εισαγγελείς, σημείωσε ότι πέραν των άλλων, ελέγχει την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού από τη γνωμοδότησή του δεσμεύεται κατά τρόπο ηθικό να πειθαρχήσει σε αυτήν η πλειοψηφία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρότασή του, η οποία θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική σε επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Βουλή να αποφασίζει μόνον την άσκηση δίωξης και το προκαταρκτικό έργο να το αναλάβουν αποκλειστικά τα αρμόδια δικαστικά όργανα.

Ο κ. Καστανίδης δεν έκανε δεκτή την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου η θητεία του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου να είναι ενιαύσια και να μην κληρώνεται ad hoc, θέση που πάντως υποστήριξε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης όσον αφορά στην εξαρχής της βουλευτικής θητείας εκλογή του, αλλά όχι και την παρουσία εισαγγελέων, έναντι των οποίων εξέφρασε την προτίμησή του σε τακτικούς δικαστές.

Εμμένει σε δήμευση ο Απ. Κακλαμάνης

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο σε σχέση με την αντίληψη του λαού ότι «η Βουλή είναι η φωλιά της παρανομίας και της διαφθοράς», γεγονός που οδηγεί «στην ανάγκη ιδιαίτερα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν σαν τρίχα από το ζυμάρι οτιδήποτε αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Επανέλαβε δε την πρότασή του να υπογράφει κάθε πολιτικός δήλωση ότι παραιτείται υπέρ του ελληνικού δημοσίου για όποια περιουσιακά του στοιχεία δεν αναγράφονται στο «πόθεν έσχες» του.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση για ανάρτηση στο διαδίκτυο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών από το έτος που μπήκαν στην πολιτική μέχρι σήμερα, ή την αποχώρησή τους.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΛΑΟΣ

Για λόγους αναρμοδιότητας ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΛΑΟΣ να μην εκπέσει από το αξίωμά του ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επειδή η ποινή που του επεβλήθη από το δικαστήριο είναι με τριετή αναστολή.

Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία μη έχοντας εξουσιοδότηση του υπουργού Εσωτερικών, αλλά ως υπουργός Δικαιοσύνης και νομικός θεωρεί ότι «διαθέτει δυνατότητες και νομικά μέσα ο ευρισκόμενος σε ανάλογη θέση να επικαλεστεί και να προβάλει τα επιχειρήματά του σχετικά με την εφαρμογή της σχετικής αποφάσεως».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή