Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις εκκλήσεις Γαλλίας και Βρετανίας

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 15:47
UPD:18:28

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ενότητά του μπροστά σ' αυτό που αποκάλεσε απόπειρα του Καντάφι να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της συμμαχίας.

A- A A+

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγνόησαν τις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας για ενεργότερη συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι «μας ενώνει η επιθυμία να αποκτήσουν οι Λίβυοι την αξιοπρέπεια και την ελευθερία [που τους αξίζει]».

« Ο δικτάτορας που κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό πρέπει να φύγει. Υποστηρίζουμε τον λιβυκό λαό γιατί θέλουμε να έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του», τόνισε ο Γερμανός υπουργός προλογίζοντας τη συζήτηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών στο Βερολίνο.

Τη σκυτάλη από τον κ. Βεστερβέλε πήρε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και προεδρεύων της συνάντησης, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ επενέβη στη Λιβύη με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λιβυκού λαού μετά τις μαζικές επιθέσεις του Καντάφι ενάντια στον ίδιο του το λαό.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας με αμείωτους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις μας αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στο έδαφος [της Λιβύης]. Εκτελούμε 155 αποστολές καθημερινά, κατά μέσο όρο»

«Στόχος μας είναι η προστασία του λιβυκού λαού και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το θάνατο αμάχων». Τόνισε, ωστόσο, ότι η στρατιωτική δύναμη δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης. «Ο λιβυκός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προωθήσει μία πολιτική λύση.

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εκτελεί το καθήκον του στο πλαίσιο της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας, όσο [ο Καντάφι] θα συνεχίζει να επιτίθεται κατά του λαού του. «Η ελευθερία είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πρέπει να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί στην υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος υποστηρίζοντας τους ανίσχυρους λαούς που διεκδικούν τη μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων και των θεσμών τους», δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε, με τη σειρά της, το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ενότητά του μπροστά σ' αυτό που αποκάλεσε απόπειρα του Καντάφι να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της συμμαχίας. Ωστόσο δεν άφησε καμία υπόνοια ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη συμβολή τους στην εκστρατεία.

«Καθώς η αποστολή μας συνεχίζεται, η διατήρηση της αποφασιστικότητας και της ενότητάς μας καθίσταται σημαντικότερη», ανέφερε η Κλίντον στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης στους κόλπους της συμμαχίας. «Ο Καντάφι δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε.

REUTERS
Διχασμένοι οι σύμμαχοι για την κρίση στη Λιβύη

Διχασμένοι οι σύμμαχοι για την κρίση στη Λιβύη

Η Κλίντον υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. «Νέες φωνές στη Λιβύη όπως και στο εξωτερικό ενώθηκαν με τις εκκλήσεις για να φύγει ο Καντάφι», αναφέρει η Κλίντον στην ομιλία της. «Σε ό,τι μας αφορά, οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην κοινή επιχείρησή μας» στη Λιβύη και «υποστηρίζουμε σθεναρά το συνασπισμό μέχρι να τελειώσει η δουλειά», τόνισε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία δεσμεύεται να προσφέρει όλους τους απαραίτητους πόρους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε όλους τους απαραίτητους πόρους και τη μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία εντός του πλαισίου της εντολής μας. Θα διατηρηθεί ένας υψηλός επιχειρησιακός ρυθμός κατά των δικαιολογημένων στόχων», σημείωσε.

Το ΝΑΤΟ θα ασκήσει πίεση για όσο καιρό χρειαστεί και έως ότου οι δυνάμεις του Καντάφι σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων και αποσυρθούν στις βάσεις τους, τόνισε.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Καντάφι Μιζουράτα προειδοποιούσε για «σφαγή» σε περίπτωση ποτ ο ΝΑΤΟ δεν επέμβει με περισσότερη αποφασιστικότητα. Οι εξεγερμένοι υποστήριξαν ότι 23 άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε επίθεση με ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο λιμάνι της Μιζουράτα.

REUTERS

Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι «όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε, αν οι διοικητές νομίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις, θα ζητήσουν περισσότερες δυνάμεις… δεν υπάρχει αίτημα από τους διοικητές».

Διστακτικές για την εντατικοποίηση των επιδρομών εμφανίστηκαν επίσης η Ισπανία και η Ιταλία.

Η Βρετανία και η Γαλλία επανέλαβαν χθες την έκκλησή τους προς το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική πίεση προς τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Χθες η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η μοναδική λύση για τον τερματισμό της κρίσης είναι πολιτική και έκανε έκκληση για την άμεση αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1956183 Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 20 χώρες, καθώς και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή