Συνεχίζονται οι ενστάσεις «πράσινων» βουλευτών για οικονομικά ζητήματα. Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά το ζήτημα της διαχείρισης των κρατικών διαθεσίμων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αντί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του οποίου εξέφρασαν αντιρρήσεις τόσο ο κ. Γιώργος Φλωρίδης όσο και η κ. Βάσω Παπανδρέου.
Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, επί του νομοσχεδίου που αφορά στον ΟΔΔΗΧ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σημείωσε πως τα νέα και σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχουν εισαχθεί στις αγορές, χρειάζονται και αντίστοιχη αντιμετώπιση, την οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μπορεί να αναλάβει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Η Αρχή που διαχειρίζεται τα διαθέσιμα, θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μετρά τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου και να καθορίζει και το πλαφόν της κατάθεσης που θα μπορεί να δεχθεί μια τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τη διάταξη, επέμεινε, δηλώνοντας πως θα καθορίσει τη στάση του στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, και η κ. Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε πως με τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων, ο ΟΔΔΗΧ γίνεται ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος - «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει», είπε.
«Δεν ανέχομαι υπονοούμενα ή ευθέως εννοούμενα του τύπου αυτού», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως «υπάρχει και το ρητό, στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».
Πάντως, η εν λόγω διάταξη συνάντησε τις ενστάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να θέτει το ερώτημα για τη χρησιμότητα τέτοιων ρυθμίσεων, την ώρα που η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές.
«Ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να θωρακιστεί κατάλληλα για την στιγμή που η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει σ’ αυτές», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ