Πυρετός ενόψει εκλογών, ερωτηματικό ο ρόλος του στρατού

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 19:59

A- A A+

Η πλατεία Ταχρίρ θα είναι ήρεμη την Παρασκευή. Οι διαδηλωτές ανέστειλαν τα σχέδιά τους για συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή. Ο λόγος είναι η σύλληψη του Χόσνι Μουμπάρακ και των γιων του, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές, όμως, δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο ποια είναι η καλύτερη πορεία για το μέλλον. Και κανείς δεν είναι σίγουρος για τη μορφή του κράτους που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου.

«Ο,τιδήποτε συμβεί στην Αίγυπτο θα έχει επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο», τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Μοστάφα Καμέλ αλ Σάγιεντ. «Αν από τις προσεχείς εκλογές προκύψει ένα κοινοβούλιο με διάφορα πολιτικά κόμματα, αυτό θα αποτελέσει ένα καλό μοντέλο για την ενσωμάτωση των ισλαμιστών και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν είναι προαποφασισμένο. Επί της εποχής του Μουμπάρακ, κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα θα κυριαρχούσε σε όλα τα εκλεγμένα όργανα. Τώρα, οι δυνατότητες επιλογής θα είναι πολλές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, θύμα διώξεων επί 80 χρόνια, ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα με το όνομα Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Οι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές από το κίνημα των Σαλαφιστών δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στις εκλογές με επτά κόμματα. Προσπάθειες να συγκροτήσουν κόμματα και συμμαχίες καταβάλλουν επίσης φιλελεύθεροι, αριστεροί και νέες δυνάμεις που γεννήθηκαν στην διάρκεια της επανάστασης.

Αν όμως η χώρα ζει την αρχή μιας πολιτικής αναγέννησης, εξακολουθεί να κυβερνάται από τους στρατιωτικούς. Αλλωστε, ο στρατός ήταν εκείνος που έκρινε την έκβαση της εξέγερσης εγκαταλείποντας τον Μουμπάρακ. «Το κυριότερο πρόβλημα με αυτή την επανάσταση είναι ότι δεν έχει ηγέτες», επισημαίνει ο Οσάμα αλ-Γκαζάλι Χαρμπ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου. «Οι νέοι άναψαν το φυτίλι, ο αιγυπτιακός λαός ήταν η μηχανή που επέτρεψε στις διαδηλώσεις να συνεχιστούν και οι ένοπλες δυνάμεις ήταν εκείνες που τις προστάτευσαν. Η επανάσταση όμως είναι ακέφαλη, και αυτό καθιστά δύσκολο τον ρόλο των τελευταίων».

Ο στρατός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο για την προεδρία. Οι φιλελεύθεροι κύκλοι όμως ανησύχησαν όταν το Στρατιωτικό Συμβούλιο διόρισε έναν εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που προετοιμάζει τον δρόμο για τις εκλογές. Η ανησυχία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε εκπρόσωπος του στρατού αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι «η Αίγυπτος δεν θα γίνει ούτε Γάζα, ούτε Ιράν».

«Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είναι σαφές», λέει ο Αμρ αλ-Σομπάκι, ένας πολιτικός αναλυτής. «Το μόνο που διαφαίνεται είναι ότι έχει ανοίξει χώρος για πολιτική δράση, γεγονός που όλοι πρέπει να εκμεταλλευτούν.»

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή